ПИП: Вечерас о нама, сутра о серијским убиствима у Ћуприји

Позоришне представe на овогодишњем Фестивалу првоизведених представа настављају са отварањем одређених тема које из више углова разматрају неке човекове дилеме, из угла прошлости, садашњости и будућности. Односно, присуствујемо ангажованом театру.

Вечерас нам, у такмичарском делу, стиже још једна представа која изазива интересовање. Гостује Народно позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина са комадом „Шта ће бити са свима нама”, у режији једног од тренутно наших најзначајнијих редитеља Бориса Лијешевића.

Представа „Шта ће бити са свима нама”, је ауторски пројекат Бориса Лијешевића и Федора Шилија, и премијерно је изведена 12. априла на сцени зрењанинског Народног позоришта. Интересантно да се овај редитељ са запаженим представама на многим сценама у земљи и региону, и овог пута одлучио да крене у пројекат без унапред написаног текста.

Како сам Лијешевић каже, радња се одвија у банци, а заплет се дешава током корпорацијске прославе на којој се запослени суочавају са самима собом и својим страховима. Комад се бави актуелним глобалним проблемима.

Сутра навече, на алексиначкој сцени гостује четврта такмичарска представа. У копродукцији Књажевско-српског театра Крагујевац, „Плус театра” Лазаревац, Сеоског  културног центара Марковац и Уметничке групе Хоп.Ла! из Београда љубитељи позоришне уметности могу да погледају комад „Расветљавање случаја серије убистава тровањем у Ћупријском округу седамдесетих година 19. века” , редитељке и ауторке текста Анђелке Николић.

Ова представа се бави догађајем у Ћупријском округу из 19. века и позоришна је реконструкција суђења одржаног 1875. године у Ћуприји, на коме је 18 жена одговарало за више од 20 убистава тровањем, махом сопствених мужева. Приликом писања текста ауторка је користила аутентичне судске записе из тог периода. Имена људи и места која се у представи помињу нису измишљена, као и криминални и други деликти. Нажалост.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 14 =