Било да купујете у маркету или на пијаци, приметна је промена цена одређеног поврћа. Поскупели су парадајз и краставац, док је остало сезонско поврће задржало цену из претходног периода. Приликом данашње посете алексиначкој Зеленој пијаци, приметили смо да је она добро снабдевена. Пред поменутог поврћа, на тезгама је и доста бостана и диње. Иако су у мањини, међу продавцима смо могли да видимо и нама позната лица из наших моравских села која су изложила робу из својих башти и пластеника.
Наш стручни консултант Радомир Динић, осим што нам је саопштио цене по којима се ових дана продају намирнице, указао је и на разлоге зашто је дошло до одређених тржишних колебања.
‒ Од пре неколико дана је скочио парадајз, и краставац, а разлог је зато што сада већ нестаје парадајз у пластеницима, почиње на отворено. Само време је учинило то да роба не може да стигне на време зато што су велике врућине и зато је тај скок цена. Што се тиче паприке, креће се од 80 до 100 динара. Папричица је 10, краставац 150 динара. Купус од 30 до 50 динара за килограм. Тиквице су око 80 динара. Парадајз је од 100 до 150 динара, па и више по килограму – каже наш саговорник.
Осим поврћа, на тезгама има и воћа, а могу да се купе и артикли, односно прехрамбени производи који нису сезонског карактера.
‒ Пијаца је добро снабдевена воћем. Јабуке још нису почеле да стижу али што се тиче другог воћа, шљива је доста присутна. Има јужног воћа. Оно се доста доноси из страних земаља са југа. Има крушке наше, она је 150 динара. Јабука се креће од 100 до 120 динара. Шљива од 50 до 80 динара. Била је чак и 100 динара али, сада, пошто је почела да стиже у великим количинама, пала је цена – прецизира Динић.