aleksinac

Peta Međunarodna konferencija o nastavi fizike od sutra do nedelje u Aleksincu

Međunarodna konferencija o nastavi fizike u srednjim školama po peti put će od sutra pa do nedelje, 5. marta, biti održana u Aleksincu uz učešće eminentnih stručnjaka sa čitavog Balkana. Na ovogodišnjoj konferenciji će biti reči o problemima u nastavi fizike u srednjim školama regiona, a organizatori navode da će svih 115 za sada prijavljenih nastavnika dobiti sertifikate o stručnom usavršavanju, pošto je konferencija akreditovana kod Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

U okviru oblasti istraživanja, univerzitetski profesori iz Beograda, Kragujevca i Maribora pratili su i ocenjivali kako se usvaja fizika u srednjim školama, pa će na osnovu toga predložiti mere i načine da se odnos koji učenici imaju prema gradivu poboljša, olakša rad prosvetnih radnika, ali i poveća nivo znanja učenika.

S druge strane, kroz radionice i vežbe nastavnici će moći da se upoznaju sa novom aparaturom, sa ciljem da se te nove metode kasnije primene u nastavi, napominje sekretar programskog odbora konferencije i profesor fizike u Aleksinačkoj gimnaziji Slavoljub Radulović. Takođe, u okviru oglednih časova nastavnici sa najvećim iskustvom sa kolegama će podeliti neka od metodoloških dostignuća iz svoje bogate prakse, dodaje on.

Okrugli sto ove godine biće posvećen aktuelnim temama u obrazovanju kao što su opšta matura i obrazovni standardi, a biće reči i o programima fakulteta koji su zaduženi za obrazovanje budućih srednjoškolskih nastavnika fizike.

Fizika za sve

Pre početka konferencije u organizaciji Aleksinačke gimnazije, Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i Centra za kulturu Aleksinac biće održana i javna demonstracija ogleda iz fizike, u okviru programa „Fizika za sve“. Građani će na platou ispred Doma kulture sutra od 11 do 13 sati moći da vide neke od eksperimenata koji se mogu izvesti na dnevnom svetlu, dok će pojedine optičke pojave biti prikazane i u prostorijama Doma kulture.

– Interesantno je, kada su u pitanju ovi ogledi, to da će naši sugrađani moći da vide demonstraciju prirodnih projava kao što su zvučni talasi u Kuntovoj cevi, ili da provere da li neka od njihovih takozvanih amajlija zrači, to jest biće postavljeni aparati uz pomoć kojih se može utvrditi zračenje pojedinih hemijskih elemenata. Biće prikazan i ogled kojim su Majkelson i Morli početkom prošlog veka izmerili brzinu svetlosti – objašnjava profesor fizike u Aleksinačkoj gimnaziji i član organizacionog odbora konferencije Bratislav Simić.

Još jednu priliku da se upoznaju sa fizičkim ogledima građani će imati u subotu, 4. marta, od 17 do 19 sati kada će u holu Aleksinačke gimnazije biti prezentovani najuspešniji učenički radovi pristigli na konkurs u sklopu konferencije.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × one =