Izmena javnobeležničke tarife u narednih nekoliko dana, poručuje javni beležnik iz Niša

Javnobeležnička tarifa, po kojoj nema povlašćenih kategorija građana prilikom overe dokumenata, ovih dana bi trebalo da pretrpi određene izmene i da bude prilagođena novonastaloj situaciji, to jest novom zakonu koji je 1. marta stupio na snagu i po kome jedino javni beležnici imaju pravo da vrše overu dokumenata, izjavio je za Radio Aleksinac javni beležnik u Nišu i član Izvršnog odbora komore za područje niške apelacije Dragan Nikolić.

Nikolić je objasnio da su do pre dva dana naplate prilikom overavanja dokumenata vršene na osnovu tri zakona, od kojih dva poznaju i priznaju povlašćene kategorije poput osoba sa invaliditetom, socijalnih slučajeva, ili dozvoljavaju beneficije prilikom overe zbog konkurisanja za posao, kupovine prve nekretnine i slično. U zavisnosti od toga kojoj su se instituciji obraćali, građani su mogli ovaj posao da završe potpuno besplatno ili uz popust do 50 posto.

– Do 1. marta ove godine poslove takozvanih malih overa su obavljale tri službe, javnobeležnička služba, osnovni sudovi i organi lokalne samouprave u opštinama i mesnim kancelarijama. I nadoknada je bila regulisana kroz tri zakonska propisa: za overe pred organima lokalne samouprave važio je Zakon o republičkim i administrativnim taksama; overe pred sudovima bile su regulisane Zakonom o sudskim taksama, a mi smo imali svoju javnobeležničku tarifu, koju i danas primenjujemo. Nažalost, ova dva propisa su prestala da važe i ostala je još javnobeležnička tarifa. Ona je u postupku izmene i prema mojim saznanjima očekuje se svakog dana da ministarka pravde donese tu izmenu u kojoj će takođe biti propisani određeni slučajevi besplatnih overa za određene kategorije – navodi Nikolić.

Naš sagovornik dodaje da za sada postoji uputstvo komore da javni beležnici do donošenja uredbe preuzmu modele naplaćivanja iz Zakona o republičkim i administrativnim taksama. Međutim, te preporuke se notari mogu, ali i ne moraju pridržavati, kaže Nikolić.

– Neki beležnici to uputstvo nisu prihvatili i moram da kažem da su sa zakonskog aspekta bili u pravu, jer nisu imali pravnu osnovu za tu olakšicu, odnosno za oslobađanje od plaćanja nadoknade. Mi od naplaćene nadoknade pola iznosa uplaćujemo kao javni prihod državi, što znači da bi u tom slučaju beležnik bio u obavezi da iz svojih sredstava nadoknadi ono što predstavlja javni prihod – zaključuje Nikolić i građane poziva na strpljenje, uz uveravanja da će situacija već kroz nekoliko dana biti mnogo jasnija.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × two =