Пензионери општине Алексинац изабрали ново руководство

Редовна изборна Скупштина пензионера општине Алексинац, одржана протекле суботе у Липовцу, изабрала је ново четворогодишње руководство, усвојила је извештај о раду као и о финансијском пословању у прошлој години. На седници је било присутно 42 пензионера од 51 делегираног, који су представљали око три хиљаде чланова ове организације.

Они су једногласно за председника изабрали Слободана Вучковића из Алексинца, а за потпредседника Радула Стојановић из Сухотна. Такође, изгласано је и 13 чланова, који са председником и потпредседником чине петнаесточлани Извршни одбор Удружења. Изабрани руководиоци су из одбора Алексинац, Житковац, Тешица, Глоговица, Врћеновица и Брадарац. Међу 15 изабраних чланова Извршног одбора, четири су жене. Формиран је и нови трочлани Надзорни одбор у коме су три даме.

Слободан Вучковић

Што се тиче финансија у 2022. години, пензионери су били одговорни. Годину су завршили са уштедом од нешто више од 150.000 динара. Приходовали су нешто више од  2,4 милиона, а потрошили нешто мање од 2,3 милиона динара. На приходовној страни најзначајније су донације од Осигуравајућег друштва Нови Сад 1,9 милиона и од чланарине близу 250.000 динара.

За 2023. годину планиран је Буџет са приходима од 2,5 а на расходовној страни потрошња од 2,8 милиона динара. То је због планираних радова у вредности од 300.000 на енергетском уређењу просторија, где је седиште удружења. Дефицит ће бити покривен средствима, која је удружење уштедило ранијих година и која се налазе на рачуну.

Пензионерску популацију у нашој општини погађају догађаји, који се тичу сваког грађанина, али има и специфичних проблема. Ковид је утицао на активности чланова удружења, а актуелна светска збивања омела су неке акције. Тако, и поред великог интересовања за набавку угља, због европске енергетске кризе, на тржишту је било мање овог енергента, па је допремљено за чланство свега 136 тона угља „обилић”. Са домаћим кромпиром ситуација је била много боља, па су за пензионере набаљена два вагона овог поврћа из ивањичког краја.

Иако се доста издваја за општи друштвени стандард пензионера, ипак та средства не долазе до оних којима су најпотребнија, поред осталог, чуло се у дискусијама. Повећан је број заинтересованих за коришћење бесплатног одласка у бање, али је мањи број њих који и успеју да остваре ово право. Зато је мишљење да ову друштвену меру треба да користе болесни за опоравак, а не кандидати за рекреацију. Чуло се да су нетачне информације објављене за огрев и да су за пензионере са југа Србије мале шансе да дрва буду набављена по цени од пет хиљада динара за метар, како је неко већ објавио у Београду. Алексиначке пензионере муче недостатак и скуп јавни превоз, као и компликована документација за остваривање било каквог попуста. И ту су у подређеном положају у односу на Београд и остале велике градове.

Вероватно ће се све ово и завршити, као и обично, на пензионерским жалопојкама, за које они немају снаге и подршку имућнијих удружења са севера да промене такво стање. За сада нема ко и да их чује, или пак не могу да им помогну, они који имају какву-такву друштвену моћ.

Радул Стојановић и Слободан Вучковић

Гости ове изборне скупштине алексиначких пензионера били су Властимир Гоцић , председник окружног одбора, Топлица Ђокић из ражањског удружења, из побратимског  Власотинца пристигла је пензионерска делегација на челу са Предрагом Рашићем, а били су присутни и представници пензионерске организације општине Сурдулица. Присуствовао је и председник алексиначке општинске организације инвалида рада Драган Поповић, као и људи из ДДОР Нови Сад.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =