Pejaković

Pejaković iz Aleksinca otputovao s Tominom krštenicom

Dva sata kvalitetnog programa – u najkraćem rečeno bio je sinoćni koncert glumca, scenariste i muzičara Nikole Pejakovića Kolje, koji je pred aleksinačkom publikom nastupio prvi put u svojoj karijeri. Parter i balkon Doma kulture skoro do poslednjeg mesta ispunili su poštovaoci Pejakovićevog zvuka iz Aleksinca, Niša, Leskovca, Kruševca, Sokobanje i Ražnja, koji su na kraju dugim i upornim aplauzom muzičara „naterali” na bis.

Pejaković
Autogrami i fotografisanje nakon koncerta; foto: J. R.

‒ Ja sam prvi put u Aleksincu. Živim trenutno u Banjaluci i čovek dođe nekako do Beograda, ali na jug idem malo teže. Ipak nadam se da ću opet doći do vas – rekao je Pejaković u izjavi za naš sajt. 

Iskoristili smo priliku i da se osvrnemo na Pejakovićevo filmsko delo koje je u pripremi i koje će, kako nam je on potvrdio, doneti jednu specifičnu i posve novu priču o velikom boemu Tomi Zdravkoviću. Nikola Pejaković je autor scenarija i kaže da je prvo slovo na papir stavio tek posle dvogodišnjeg istraživanja.

‒ Najveći problem je bio kako njega, tog Tomu koga svi vole, svi poznaju, staviti u sat i po, a da se na neki način čovek ne ogreši o njega ni o narod. Meni je prvo bio zadatak da saznam što više o Tomi i da na neki način shvatim ko je on bio i da uđem u te njegove misli o životu, ljubavi, umetnosti, odnosno njegov duhovni život. Moram da priznam da sam se čuvao anegdota, pošto njih ima jako puno. Moje iskustvo govori da je pola njih netačno, pola sam čuo u jednoj verziji, pola u suprotnoj. Mnoge su anegdote vrlo sumnjive istinitosti, ali opet govore jednu drugu stvar, da je on živeo jedan bogat život, da nije bio ni cvećka, niti Titov pionir, mada je voleo Jugoslaviju. Dakle, ideja je da to ne bude anegdotski film ili Toma kroz anegdote, već da to bude potpuno drugačija priča, ulazak u njegov tragičan život – objašnjava Pejaković. 

Pejaković
Tražila se pesma više; foto: J.R. 

Osim što je pred publikom u aleksinačkom Domu kulture održao sjajan koncert, Pejaković se za Banjaluku vratio i sa novim dokumentom za svoju istraživačku priču – dokazom da je Toma Zdravković rođen u Aleksincu.

‒ Krštenicu sam sada dobio na poklon i zaista hvala svima koji su učestvovali u tom dobavljanju Tominog rodnog lista, odnosno izvoda iz matične knjige rođenih. Ljudi su mislili da je on rođen u Pečenjevcima, ali ne on je rođen u Aleksincu i sad imam i dokaz za to – kaže naš sagovornik. 

Pre odlaska Pejaković je poručio da će sa zadovoljstvom ponovo doći u Aleksinac na premijeru filma, a možda se aleksinačkoj publici pokloni i ranije, odnosno 20. novembra na dan rođenja Tome Zdravkovića koji se ovde obeležava kao veče sećanja na velikog pevača.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × one =