Pejaković

Пејаковић из Алексинца отпутовао с Томином крштеницом

Два сата квалитетног програма – у најкраћем речено био је синоћни концерт глумца, сценаристе и музичара Николе Пејаковића Коље, који је пред алексиначком публиком наступио први пут у својој каријери. Партер и балкон Дома културе скоро до последњег места испунили су поштоваоци Пејаковићевог звука из Алексинца, Ниша, Лесковца, Крушевца, Сокобање и Ражња, који су на крају дугим и упорним аплаузом музичара „натерали” на бис.

Pejaković
Аутограми и фотографисање након концерта; фото: Ј. Р.

‒ Ја сам први пут у Алексинцу. Живим тренутно у Бањалуци и човек дође некако до Београда, али на југ идем мало теже. Ипак надам се да ћу опет доћи до вас – рекао је Пејаковић у изјави за наш сајт. 

Искористили смо прилику и да се осврнемо на Пејаковићево филмско дело које је у припреми и које ће, како нам је он потврдио, донети једну специфичну и посве нову причу о великом боему Томи Здравковићу. Никола Пејаковић је аутор сценарија и каже да је прво слово на папир ставио тек после двогодишњег истраживања.

‒ Највећи проблем је био како њега, тог Тому кога сви воле, сви познају, ставити у сат и по, а да се на неки начин човек не огреши о њега ни о народ. Мени је прво био задатак да сазнам што више о Томи и да на неки начин схватим ко је он био и да уђем у те његове мисли о животу, љубави, уметности, односно његов духовни живот. Морам да признам да сам се чувао анегдота, пошто њих има јако пуно. Моје искуство говори да је пола њих нетачно, пола сам чуо у једној верзији, пола у супротној. Многе су анегдоте врло сумњиве истинитости, али опет говоре једну другу ствар, да је он живео један богат живот, да није био ни цвећка, нити Титов пионир, мада је волео Југославију. Дакле, идеја је да то не буде анегдотски филм или Тома кроз анегдоте, већ да то буде потпуно другачија прича, улазак у његов трагичан живот – објашњава Пејаковић. 

Pejaković
Тражила се песма више; фото: Ј.Р. 

Осим што је пред публиком у алексиначком Дому културе одржао сјајан концерт, Пејаковић се за Бањалуку вратио и са новим документом за своју истраживачку причу – доказом да је Тома Здравковић рођен у Алексинцу.

‒ Крштеницу сам сада добио на поклон и заиста хвала свима који су учествовали у том добављању Томиног родног листа, односно извода из матичне књиге рођених. Људи су мислили да је он рођен у Печењевцима, али не он је рођен у Алексинцу и сад имам и доказ за то – каже наш саговорник. 

Пре одласка Пејаковић је поручио да ће са задовољством поново доћи у Алексинац на премијеру филма, а можда се алексиначкој публици поклони и раније, односно 20. новембра на дан рођења Томе Здравковића који се овде обележава као вече сећања на великог певача.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + 20 =