Neša Norveška

Шта Алексинац очекује од донатора из Норвешке?

Јучерашњи скуп у Алексинцу „Норвешка за вас” од самог почетка имао је национални карактер с обзиром на долазак председника Александра Вучића, високих званичника и амбасадора Краљевине Норвешке. Ипак у целој овој причи наметнуло се питање шта је ту локално, односно каква корист за сам Алексинац произилази из чињенице да је током јучерашњег дана био главна тачка промовисања српско-норвешке сарадње.

Како смо сазнали од првог човека локалне самоуправе, осим досадашње финансијске помоћи коју је Алексинац добио од Норвежана, а о којој је јуче говорила Снежана Живадиновић из Друштва за развој креативности, Алексинчани се надају да ће добар однос бити настављен и да ће овога пута Норвешка финансирати један пројекат локалне самоуправе.

‒ Конкурисали смо са пројектом реконструкције и санације најстаријег моста на Моравици у Алексинцу, кога ми у жаргону зовемо ‘гробарским мостом’. То је инвестиција око 20 милиона динара, од чега очекујемо подршку преко норвешке амбасаде од неких 12 милиона динара. Остатак обезбеђујемо ми из буџета и били бисмо задовољни ако бисмо ту инвестицију могли да реализујемо у овој години – рекао је председник општине Алексинац Ненад Станковић. 

Гробљански мост подигнут је пре скоро сто година, а оштећења која су временом настала захтевају хитну санацију. У локалној самоуправи кажу да је пројектом предвиђено да се мосту врате стубови и детаљи које је имао приликом изградње. Да ли ће овај план имати добар епилог и да ли је можда Алексинац као добар домаћин већ стављен на списак донатора из Норвешке, знаћемо отприлике средином марта месеца.

most

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =