Paprikari po 15. put u Rutevcu

Pokrenut 2003. godine sa ciljem da doprinese širenju proizvodnje paprike i njeno vraćanje na nivo kada su plodovi sa ovdašnjih parcela otpremani i za evropsko tržište, Sabor paprikara će predstojećeg vikenda po 15. put u Rutevcu okupiti proizvođače ovog povrća iz aleksinačkog Pomoravlja.

Ko je ove godine najuspešniji odgajivač paprike odlučiće stručni žiri iz Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, a prijavljivanje parcela je do 31. avgusta kod organizatora Sabora u Mesnoj zajednici Rutevac. U ovoj kategoriji biće dodeljene tri nagrade. Raduje podatak da se i pored nepovoljnih vremenskih uslova za povrtarstvo, za sada prijavilo desetak proizvođača, a znajući naše naravi, očekuje se da do samog početka manifestacije bude još prijavljenih.

Sabor paprikara Rutevac
Iz arhive

Centralna svečanost ovogodišnjeg Sabora biće održana u subotu 2. septembra sa početkom od 16 časova, kada će biti organizovan izbor za najdužu i najtežu papriku, najbolji crtež na temu paprike i najukusnija jela od paprike. Učesnici u ovim kategorijama mogu da se prijave na dan takmičenja. Podsetimo, najteža paprika na prvom Saboru iznosila je 320 grama a najduža 28 centimetara.

Nakon proglašenja pobednika i dodele nagrada, prisutni će moći da uživaju u prigodnom zabavnom programu u kome će učestvovati Kulturno-umetnička društva iz Rutevca i Smilovca, a organizator je, kao iznenađenje za publiku, obezbedio gosta večeri iz sveta estrade. I ove godine pokrovitelj Sabora je Skupština opštine Aleksinac.

Telefoni za prijavljivanje: 064/ 111-95-77 i 065/ 683-46-04

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − fourteen =