Ovogodišnja paprika i duža i teža od prošlogodišnje

U subotu je po 15. put u Rutevcu održana manifestacija „Sabor paprikara”. Tokom manifestacije proizvođači ovog povrća iz aleksinačkog Pomoravlja takmičili su se u nekoliko kategorija. Nakon obilaska parcela, stručni žiri iz Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci procenio je da je najuspešniji odgajivač paprike Dragan Marinković iz Rutevca. Marinković se ovom proizvodnjom bavi preko 30 godina i ističe da je vrlo teško imati najbolji zasad.

-Ova godina je vrlo sušna, što i odgovara zasadima, pa je svima u Rutevcu dobar rod paprike, ali da bi bašta bila najbolja treba dosta truda – kaže Marinković.

Najuspešniji proizvođači paprike

Iako ocenjuje da je ova godina dobra za papriku i da je kvalitet natprosečan, on primećuje da je ove godine mnogo manje površina pod ovom povrtarskom kulturom. Još jedna nepoznanica u ovoj proizvodnji je i cena koja je još neizvesna, jer nije praktično ni počela sezona. Trenutna cena paprika kreće se između 50 i 70 dinara po kilogramu, a kada počne da se kupuje na veće količine, onda će se formirati prava cena.

Da je ova godina pogodna za papriku, mišljenja je i stručnjak iz Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci dr Milan Ugrinović.

-Godina koja je skoro bez padavina i sa visokim temperaturama pogodovala je paprici, a kako su je povrtari redovno zalivali i upotrebili odgovarajuću prihranu, rezultati nisu izostali – ističe ovaj stručnjak nakon obilaska rutevačkih zasada. I on je primetio da je ove godine manje parcela zasađeno paprikom, ali je zadovoljan kvalitetom plodova u ovom delu Pomoravlja, pa nije ni čudno što su se njegove kolege odlučile da drugoplasirana bašta bude iz atara Praskovča, vlasnika Ljubodraga Pešića, a da je treće mesto zauzeo zasad Slavoljuba Miloševića iz Vukašinovca.

Ovom prilikom, organizovan je i izbor za najdužu i najtežu papriku, najbolji crtež na temu paprike i najukusnija jela od ovog povrća. Najduža paprika ubrana je u najboljem zasadu, pa je i to priznanje kući poneo Dragan Marinković, koji je odgajio papriku dugu 30 cm, za pola centimetra dužu od prošlogodišnje pobednice, a kada je reč o najtežoj, plod težine 335 grama ubran je u bašti Ljubodraga Pešića iz Praskovča, koji je i prošle godine odgajio najtežu papriku, ali za 35 grama lakšu od ovogodišnje.

Nakon takmičarskog dela, predstavljena su i najbolja jela od paprike

U večernjim satima organizovan je prigodan zabavni program u kome su učestvovala kulturno-umetnička društva iz Vukašinovca, Smilovca, Makrešana i domaćina iz Rutevca. I ove godine pokrovitelj sabora je Skupština opštine Aleksinac.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − one =