Ministar Đorđević na “Kulinskom letu”

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa saradnicima prisustvovao je danas tradicionalnoj manifestaciji “Veselo kulinsko leto 2017”, u kojoj se u nekoliko sportskih disciplina takmiče štićenici ustanova za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju iz cele Srbije.

Ministar Đorđević obišao je danas Dom u Kulini

– Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rada će ubuduće više pažnje i više brige posvetiti i ovom delu naše populacije, jer oni ne smeju i ne treba da budu zaboravljeni. Pred nama je vreme koje ćemo posvetiti promenama kako bi se popravili uslovi u kojima zaposleni rade, kao i uslovi u kojima štićenici žive – rekao je ministar Đorđević nakon obilaska ove ustanove.

Govoreći  o tome da se neke ustanove bore sa brojem zaposlenih, ministar je najavio da će u narednom periodu biti analizirano da li će nekoj ustanovi biti odobren veći broj zaposlenih kako bi im se olakšao rad.

– Dom u Kulini ima 306 štićenika i 202 zaposlena, a s obzirom da se radi o štićenicima koji zahtevaju dvadesetčetvoročasovnu negu, možda je i ovaj broj zaposlenih mali – rekao je Đorđević i naglasio da svakako neće dozvoliti da broj bude manji.

Direktor doma Vojkan Stanojević je prisutnim novinarima rekao da su u ovoj ustanovi smešteni punoletni štićenici sa teškim stepenom mentalne retardacije i da je 50 odsto njih teže ili teško pokretno. Za većinu njih zaposleni u Domu su jedine osobe koje o njima brinu,  jer samo 10 odsto korisnika ima posete.

“Vrelo kulinsko leto 2017”

– Moramo da povedemo više računa kojim hraniteljskim porodicama šaljemo naše štićenike jer smo imali jedan slučaj koji se tragično završio – kazao je Stanojević i naglasio da neka hraniteljstva nisu iz humanih, već isključivo iz ekonomskih razloga.

Ovom prilikom ministar Đorđević je najavio da će Ministarstvo rada nastaviti da ulaže u rekonstrukciju objekata ove ustanove, a da je zbog čestih nestanaka struje tokom zime, u planu nabavka agregata.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − 4 =