Ovo povrće je prošle godine bilo tri puta jeftinije

Na aleksinačkoj zelenoj pijaci i dalje se može nabaviti sezonsko povrće i voće iako smo duboko zašli u oktobar. Zahvaljujući povoljnim uslovima prethodnih meseci paprika iz aleksinačkog Pomoravlja još uvek se može kupovati po ceni od 50 do 80 dinara za kilogram. Vreme je i kišeljenja kupusa i kilogram ove sveže namirnice se kreće od 40 do 60 dinara.

U ponudi je i više vrste luka, pa struk praziluka vredi 20 dinara, dok kilogram crnog luka košta od 50 do 60, odnosno ista količina belog luka oko 500 dinara. Najinteresantnija je situacija sa krompirom. Kilogram ovog povrća se kreće od 80 do 100 dinara.

Na ova kretanja nam je ukazao i  Raca  Dinić, dobar poznavalac pijačnih prilika.

− Krompir je troduplo skuplji u odnosu na prošlu godinu. Krompir je prošle godine mogao da se nađe i za 20 dinara, jer ljudi nisu znali šta će sa njim, a ove godine ga nema i dostigao je neku enormnu cenu i do 100 dinara. Papriki je malo pala cena. Paprika ajvarka je bila i do 120 dinara. Sada je od 60 do 80, pa i po 50 može da se nađe − kaže naš sagovornik.

Pošto je on prodavao orahe, posebno je želeo da podeli te informacije.

− Cene nisu više nego prošle godine. Orah je dostogao neku cenu od 700 dinara, ali je odjednom kliznula cena, jer je u ponudi dosta oraha ove godine i lep je, lepa ponuda i lepa roba. Tako da je cena 500 do 600 dinara za kilogram − kaže Dinić uz napomenu da kilogram jabuke košta od 50 do 80 dinara.

Naš vodič kroz aleksinački pijačni barometar ukazuje na još jednu zanimljivu pojavu, kada je u pitanju  povrće.

− U ponudi je dosta robe koja je priozvedena na našem području. Pošto smo mi ovde na pijaci godinama, mislim da u poslednjih pet godina nije rodila ovoliko paprika kao u našem kraju. Ovde je velika ponuda, što je i očekivano s obzirom da vreme ide na ruku i povrtari sve to mogu da skupe i oberu − završava ovaj prodavac na aleksinačkoj zelenoj pijaci.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

eight + 14 =