Ovo je bila naša zabluda o Zoranu Radmiloviću

U okviru pratećeg programa devetog festivala Prvoizvedenih predstava, sinoć je u aleksinačkom Domu omladine održana projekcija filma „Glumčina”. Ovaj dokumentarac o velikanu srpskog glumišta Zoranu Radmiloviću rađen je u produkciji „Siti grupe” iz Niša i u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Nakon filma u istom prostoru promovisana je knjiga Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4- Čarobnjak Zoran Radmilović”, koja je publikovana povodom 35 godina od Radmilovićeve smrti. Caci je bio saradnik i na scenariju dokumentarnog filma o Zoranu.  

Mihailović je kazao da je glumac Zoran Radmilović obeležio jedan period istorije srpskog pozorišta koji još uvek nije završen. I danas, posle 36 godina, napominje autor,  Zoran je veoma prisutan.

− Gledaju se njegove snimljene predstave, TV drame, filmovi, prenose se sa kolena na koleno događaji u kojima je bio glavni učesnik. Objavljeno je više knjiga u kojima se govori o jedinstvenom i neponovljivom magu scene. Za više desetina pesnika Zoran je bio velika inspiracija, za mnoge slikare i vajare takođe − kazao je on.

Prepričavajući određene delove svoje knjige Mihailović je opovrgao i ustaljeno mišljenje da je Zoran Radmilović često igrao pod uticajem alkohola. On je kazao da je bilo otkazivanja predstava, ali da je Zoran samo jednom igrao pijan i to na molbu sestričine. Caci je sa Zoranom igrao u mnogim predstavama i kaže da se radilo o vrlo ozbiljnom glumcu koji se temeljno pripremao za nastupe. A da se poštovala institucija čuvenog pozorišnog bifea 212 znala je i tadašnja javnost. On je pročitao zabeleženu izjavu pokojnog pesnika i njihovog prijatelja Brane Crnčevića.

− Bio sam član bifea 212, a to je bila privilegija i čin. Bife Ateljea 212 imao je svoju Masonsku ložu, svoj Krunski savet, svoj Centralni komitet. Bio je država u državi. Titula prvaka bifea prepuštana je onom ko je tog dana bio u formi. Kad bi preuzeli ulogu prvaka bifea briljirali su i Aligrudić i Pera Kralj i Bata Stojković, pa Bora Todorović, Dragan Nikolić, Baja Bačić i drugi. Ali niko to nije radio kao Zoran Radmilović kada mu je do igre − saopštio je Mihailović.

Stvaralaštvo Zorana Radmilovića je nezaobilazno kada govorimo o srpskom glumištu i njemu u čast jedno pozorište nosi njegovo ime, kao i ulice u nekoliko gradova, a tu su i još neka obeležja u samom Beogradu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

12 + 16 =