Ове године прикупњено око 1200 јединица крви

Велика новогодишња акција прикупљања крви у Алексинцу заиста је била велика и ван сваких очекивања.

На последњој акцији отвореног типа у овој години, коју су по традицији организовали Клуб добровољних давалаца крви „Хумано срце” из Алексинца и алексиначки Црвени крст, а у сарадњи са Заводом за трансфузију крви из Ниша одазвало се чак 87 алексинчана, а прикупљене су 82 јединице крви.

Након ове акције, кроз два дана, екипа Завода за трансфузију крви из Ниша обрешће се у одреду жандармерије, а да учествује у акцији већ су се пријавила 170 припадника ове јединице. Према рачуници, у овом месецу биће прикупљено око 400 јединица крви у Алексинцу, што укупно чини скоро 1200 боца у овој 2021. години.

Према најавама из алексиначког Црвеног крста, у наредној 2022. години планирано је да екипе Завода за трансфузију крви из Ниша посете Алексинац чак 45 пута.

Организатори ових акција поручују да сви који су здрави и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да у наредном периоду одлажу због ситуације са корона вирусом. У циљу спречавања преношења Covid-19 инфекције они су за даваоце крви имплементирали додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + eighteen =