Ове године јагодари без зараде

Лоша година и слаби приноси нису омели да се по 17. пут одржи традиционална манифестација „Дани јагодаˮ у Гредетину. У тамошњој Црквеној порти своје јагоде јуче је изложило неколико произвођача са овог подручја који се и даље баве гајењем овог воћа.

На манифестацији у Гредетину учешће су узели: Гредетинци Слађана Николић, Милош Новковић и Стефан Милановић, као и Саша Илић из суседног Радевца. На овом подручју постоји још пар јагодара, који се нису појавили, а није било ни излагача из околних општина, што је била пракса минулих година.

Организатор манифестације, Удружење „Јагодаˮ, овом приликом је упозорио на тежак положај пољопривредника који су подигли плантаже јагода, уз напомену да је ово једна, ако не и најтежа сезона за њих што нам је и потврдио јагодар Милош Новковић.

− Година је изузетно лоша. Свакодневне падавине. Јагода има, доста се ту упропасти и иструли. Продаје ту и тамо има. С обзиром на то да није баш најбољи квалитет, не иде извоз или иде врло мало. Мада, и то што иде, нема цену. Приноси су добри, одлични, међутим, више од 50 посто се баци − поручује овај јагодар.

Још један проблем, поред честе кише, са којим се сусрећу јагодари јесте изузетно лоша цена која се креће од 80 до 150 динара и са којом тешко да могу да покрију трошкове и улагања.

− Што се зараде тиче, од тога смо се опростили. Немамо ове године зараду сигурно − каже Новковић.

Међутим, и поред свих проблема јагодари су овом приликом изложили неколико сорти јагода, а на гостима манифестације било је само да се приликом дегустације одлуче која им се највише свиђа између роксане, лиције, априке или зенге.

Поред нових сори јагода, и ове године, посетиоци „Дана јагодаˮ могли су да се упознају са понудом банке „3 банк” и фирме за системе за наводњавање „Геровит”.

Организатор овогодишњих „Дана јагода” је Удружење „Јагодаˮ, а покровитељ је Општина Алексинац.

Више фотографија са манифестације на фејсбук страници Радио Алексинац

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =