Polje

Ове године другачији конкурс за пољопривреднике

Општина Алексинац, односно Фонд за развој пољопривреде расписао је прошле недеље јавни позив за доделу субвенција пољопривредницима са територије алексиначке општине који се баве производњом млека, воћарством, повртарством, гајењем цвећа и пчеларством.

Из локалног буџета за ове намене је издвојено 12 милиона динара, а пријава на јавни позив, односно предаја документације је од 16. до 30. јуна

Међутим, овогодишњи конкурс се разликује од ранијих.

− Једна од измена, однсно олакшица што се тиче документације која се тражи приликом пријаве на конкурс је да пољопривредни произвођачи сада не морају да подносе уверење о измиреним пореским обавезама на републичком нивоу. Потребно је само донети потврду о измиреним пореским обавезама у јединици локалне самоуправе − рекла је Слађана Милетић руководилац одсека за пољопривреду.

Друга новина у односу на прошлу годину је сам начин остваривања права на подстицај. Ранијих година била је исплата и одобравање подстицапа по редоследу подношења захтева до утрошка опредељених средстава, а ове године биће бодовање на основу кога се формира ранг листа и исплата иде по редоследу ранг листе. Критеријуми селекције су број чланова регистрованог пољопривреног газдинства, старост подносилаца захтева, изнад или испод 40 година старости, подносилац захтева који се бави искључиво пољопривредом имаће више бодова, а и гледаће се да ли су пољопривредни произвођачи користили средства фонда односно средства у оквиру ове мере у претходне три године.

− Још једна измена у односу на прошлу годину се односи на висину подстицаја, односно на проценат подршке. Ранијих година смо за неке инвестције у оквиру мере имали 75 посто повраћај средстава без ПДВ-а односно у односу на основицу, сада је за све исто 60 посто. Максимални износ пордршке по једном кориснку је 200.000 динара − додала је Милетић.

Више информација, текст јавног позива и образац захтева за исплату подстицаја за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава у 2021. години може се преузети на сајту општине aleksinac.org. Информације у вези расписаног Јавног позива доступне су и на телефон 018/809-040, сваког радног дана од 7 до 15 часова

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − nine =