Др Стевановић о својим алексиначким коренима

Најзначајније овогодишње признање општине Алексинац Плакета припала је доктору Горану Стевановићу, директору Клинике за инфективне и тропске болести у Београду и члану државног тима за борбу против корона вируса. Његово порекло по оцу Душану и мајци Мирјани је из алексиначког села Вакуп.

И не само то, др Стевановић у овом месту има породичну кућу и нешто имања где радо борави, а како кажу мештани, често и сам обрађује виноград. На доделу признања дошао је редовном аутобуском линијом и тако се и вратио одбивши превоз државним колима. Необично за данашње прилике и наше похлепе. Овај врхунски стручњак о томе нерадо прича, али о свом пореклу и коренима је веома захвалан саговорник.

 

Искрено нам каже да се обрадовао овом признању уз напомену да је чињеница да није рођен и одрастао у Алексинцу, али да води порекло из овог краја и да су овде његови корени.

‒ Увек сам долазио ту и одатле су моји корени и ја се својих корена не одричем. На првом месту изузетно ми је велика част што су се људи из краја одакле потичем сетили мене, а онда још и већа обавеза да останем и надаље перманентно у контакту са својим коренима ‒ истиче др Стевановић.

Очито да ти завичајни „корениˮ играју значајну улогу у раду и животу овог веома цењеног стручњака како у професионалним круговима тако и у народу.

‒ То можете врло једноставно да објасните. Ако погледате било које велико дрво, ако нема корен нема ништа. Све остало је пука надоградња која једноставно нема на чему да се утемељи. Корени су оно што нас дефинише. Корени су оно што ми у суштини јесмо и корени су оно чиме бисмо ми заиста требали сви да се поносимо, јер реално свако од нас појединачно и сви ми заједно као нација имамо чиме да се поносимо ‒ објашњава овај доктор.

Интересантан је био и одговор на наше инсистирање да др Стевановић прокоментарише да ли су у предности људи који су свесни дубине својих корена или они којима је градски бетон најважнији.

 

‒ У сваком случају морате да имате контакт и са својим коренима и са природом и увек је то предност у односу на људе који су заборавили одакле су, који су заборавили на природу. И заборавили су да није све само бетон, асфалт, да постоји нешто што се зове земља, да смо са земље сви потекли ‒ поручио је др Стевановић који је својим присуством у Алексинцу изазвао велику пажњу.

Иако нерадо даје интервјуе и позира за медије, овог пута је направио изузетак и одушевио присутне од којих су многи пожелели да за успомену на овај догађај имају фотографију.

Што би наш проницљив народ казао: „Народни човек, народни лекар – доктор од поверењаˮ. То је др Горан Стевановић, врхунски стручњак који незаборавља своје порекло иако је градско дете, рођен и одрастао у Београду.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 9 =