Ova regija je najrodnija

Ovogodišnja žetva strnih žita je u punom jeku. Možda ne godina, ali visoke temperature ubrzale su sazrevanje strnih žita i žetvu istih. Na teritoriji Nišavskog okruga najveći deo useva pod ječmom je požnjeven i ostvareni su sasvim solidni rezultati prinosa, nešto viši od višegodišnjeg proseka.

− Prinosi su u proseku za Nišavski okrug četi i po do pet tona po hektaru, a u Aleksincu nešto više, do šest tona po hektaru − ocenjuje Saša Stanković, savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Niš .

Što se tiče žetve ozime pšenice, ona je krenula ovih dana i prinosi su različiti. Pod uticajem visokih temperatura zrno pšenice je prinudno sazrelo, tako da zavisno od tipa zemljišta, od nadmosrske visine, asortimenta, a pre svega primenjene agrotehnike različiti su i prinosi.

− Po meni, možemo biti zadovoljni sa prinosima, sem da nije došlo do ovog toplotnog udara, visokih temperatura, tropskih dana i vrućih vetrova zbog čega će na mnogim parcelama kvalitet biti manji od očekivanog − dodaje Stanković.

Ove temperature u poslednjih sedam-osam tropskih dana su uticale da neko zrno više „preplane”, neko manje, tako da se ne može očekivati izuzetno visok kvalitet zrna pšenice. Biće prinosa na nivou višegodišnjeg proseka, oko tri i po do četiri tona po hektaru, a u aleksinačkom kraju će to biti mnogo bolje, negde oko pet tona. Sve u zavisosti od primenjenih agrotehničkih mera i od đubrenja, na teritoriji naše opštine mogu se očekivati kvalitetniji i bolji prinosi.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 5 =