Ова регија је најроднија

Овогодишња жетва стрних жита је у пуном јеку. Можда не година, али високе температуре убрзале су сазревање стрних жита и жетву истих. На територији Нишавског округа највећи део усева под јечмом је пожњевен и остварени су сасвим солидни резултати приноса, нешто виши од вишегодишњег просека.

− Приноси су у просеку за Нишавски округ чети и по до пет тона по хектару, а у Алексинцу нешто више, до шест тона по хектару − оцењује Саша Станковић, саветодавац у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Ниш .

Што се тиче жетве озиме пшенице, она је кренула ових дана и приноси су различити. Под утицајем високих температура зрно пшенице је принудно сазрело, тако да зависно од типа земљишта, од надмосрске висине, асортимента, а пре свега примењене агротехнике различити су и приноси.

− По мени, можемо бити задовољни са приносима, сем да није дошло до овог топлотног удара, високих температура, тропских дана и врућих ветрова због чега ће на многим парцелама квалитет бити мањи од очекиваног − додаје Станковић.

Ове температуре у последњих седам-осам тропских дана су утицале да неко зрно више „преплане”, неко мање, тако да се не може очекивати изузетно висок квалитет зрна пшенице. Биће приноса на нивоу вишегодишњег просека, око три и по до четири тона по хектару, а у алексиначком крају ће то бити много боље, негде око пет тона. Све у зависости од примењених агротехничких мера и од ђубрења, на територији наше општине могу се очекивати квалитетнији и бољи приноси.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 15 =