Основци у посети Плантажи „Милошевић” у Моравцу

У наше школе се враћа некадашња добра пракса да ученици имају одређене активности у природи. Старије генерације се сећају скупљања плодова у природи за ђачки буџет, учешћа у чишћењу школског дворишта, упознавања у природи са биљним светом који нас окружује и слично.

Један сличан догађај забележили смо јуче. У оквиру активности Тима за професионалну оријентацију, ученици седмог и осмог разреда Основне школе „Вук Караџић” у Житковцу  су посетили пољопривредно газдинство „Милошевић” у Моравцу у пратњи наставница Јелене Џонић и Вање Јанковић-Панов.

Љубазни домаћин и власник плантажа органске ароније Никола Милошевић је објаснио и показао како тече процес добијања његових сокова.

‒ Деци је било занимљиво да виде нешто другачије, провео сам их кроз цео процес, објаснио им како настају наши сокови од пребирања и прања воћа, селекције преко млевења, оног што се обавља напољу, затим послова који се обављају унутра, цеђења воћа и  пастеризације. Покушао сам да им то дочарам и објасним сликовито. Било им је интересантно. Након тога су и дегустирали те производе и било им је још интересантније када су видели квалитет тих производа ‒ објашњава Никола за наш медиј.

 Породична производња на овом газдинству постоји већ десетак година, и оно на шта су посебно поносни је то да су њихови сокови од органске ароније 100 одсто природни и без додатака шећера, воде и конзерванса. Глава те производње, Никола, гостима је говорио и о свом предузетничком путу.

‒ Наставнице су биле експедитивне и према ученицима и као ментори и као неко ко се надовезивао на моју причу. Цела поента је да покушамо да приближимо нешто мало другачије деци, да схвате да није све у оном класичном путу. Треба мало да заживи то предузетништво. То је оно на шта нисмо навикли, а може да буде лепа будућност. Да деца буду предузимљива, да узму ствар у своје руке, да направе неку своју причу, да створе нешто своје ‒ завршио је Никола.

У пријатној атмосфери  ученици су сазнали да у понуди плантажа има и још неколико врста воћних сокова, као и чај од ароније. То су на школској Фејсбук страници потврдили наставници и ученици, саопштивши да су уживали у дегустацији ових изузетних производа, и да је најважнија лекција, свакако, била та да је дух предузетништва веома битан.

Извор фотографија: Фејсбук страница Основне школе “Вук Караџић” Житковац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =