Основци плесали против насиља

Житковачка осмолетка „Вук Караџић” ове године се придружила кампањи „Једна милијарда устаје против”, која има за циљ скретање пажње јавности на проблеме насиља, експлоатације и дискриминације жена у целом свету.

Сваке године, 14. фебруара у 12 сати се плесом показује снага оних који не прихватају ћутке положај жена, а ове године су ученици ове школе заједно са чланицама невладине организације „Центар за девојке” из Ниша плесали за њих плес Break the chain, што значи Покидајмо ланце (тог насиља).

− Милијарда устаје против насиља над женама, носи тај назив зато што је 2013. када је покренута, на планети било 7 милијарди људи, а по статистици свака трећа жена доживи неко насиље, тада је у просеку била једна милијарда. Зашто плес, управо зато што без обзира на то којим језиком причамо, са ког дела Земљине кугле смо, сви можемо кроз песму и покрет да пренесемо поруку. Сваке године је друга порука, а ове године је Устајемо за слободу. С обзиром на све ратове и прогоне, насиље и у том ратном смислу. Неки други не могу, али ми можемо уместо њих − рекла је овом приликом Татјана Николић, национална координаторка „Једна милијарда устаје” за Србију, а у Центру за девојке извршна координаторка.

Иначе, данашње обележавање овог дана у житковачкој школи завршено је модном ревијом коју је припремио школски парламент.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =