godišnjica bombardovanja

Osamnaesta godišnjica NATO bombardovanja Aleksinca

Minutom ćutanja, polaganjem venaca i prigodnim polučasovnim programom, danas je ispred spomenika žrtvama NATO agresije obeležena osamnaesta godišnjica bombardovanja Aleksinca u kome je stradalo 11 naših sugrađana.

Čedomir Rakić
Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine Aleksinac

–    Besmisleno ubijanje nedužnih civila i destrukcija Aleksinca šokirale su svest čovečanstva, pa je Aleksinac sa svojim civilnim žrtvama proglašen kolaternom štetom NATO-a. Zato danas Aleksinac pamti, sa dostojanstvom čuva sećanje na svoje nedužno stradale sugrađane i odaje počast svim žrtvama NATO agresije. Nema opravdanja za ono što se desilo u proleće 1999. godine u Aleksincu – rekao je zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić, obraćajući se okupljenim građanima.

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Hrama Svetog Nikole, a cveće su položili članovi porodica stradalih, predstavnici Opštine, Vojske, Unije boraca, Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionera, Književnog kluba “Velimir Rajić” i  Saveza slepih i slabovidih, kao i delegacija Opštinskog odbora PUPS-a.

vojska
Petog aprila 1999. godine Aleksinac je doživo svoje najteže bomardovanje u NATO agresiji. U 21 čas i 35 minuta NATO projektili su razorili civilne objekte u samom centru grada zbrisavši sa lica mesta šest porodičnih kuća u Ulici Dušana Trivunca, a u Ulici Vuka Karadžića uništeno je desetak objekata.U tom zločinačkom napadu poginulo je 11 civila, a 50 je zadobilo telesne povrede. Posle samo nekoliko dana život je izgubilo još četvoro Aleksinčana prilikom bombardovanja voza na Grdeličkom mostu. Aleksinac je bio meta NATO agresije i 28. maja, kada je u bombardovanju Novog naselja stradalo troje, a ranjeno desetak ljudi.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 1 =