Veće

Општинско веће: Подршка ребалансу буџета и Рутевачкој петљи

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници подржало први овогодшњи ребаланс општинског буџета, као и План детаљне регулације обилазнице државног пута другог реда деонице Рутевац – Мали цвет, документе о којима ће коначну реч дати одборници локалног парламента на седници 14. фебруара.

Измене у буџету за 2020. годину настале су најпре због тога што је на позицији пренетих средстава из ранијих година мање средстава за скоро 29 милиона динара. Пре свега, због тога што је извршено плаћање радова за пешачку улицу у прошлој години у вредности од 20 милиона, а што је првобитно било планирано за ову годину. Ребалансом су предвиђени и већи приходи од пореза на зараде за око три одсто, па би она износила 456 милиона динара. Новим изменама планирано је да буџет општине Алексинац у овој години буде око милијарду и 445 милиона динара, а чиниће га текући приходи и примања у висини од око милијарду и 297 милиона динара, сопствени приходи буџетских корисника нешто мање од 25 милиона динара и пренета средста из ранијег периода 123 милиона и 679 хиљада динара.

Када је у питању расходовна страна, средства за месне заједнице повећана су за око два милиона динара, па ће за њихове активности и функцинисање бити издвојено нешто више од 23,5 милиона динара. Три и по милиона динара биће издвојено за завршетак изградње Нивеа дечјег игралишта, као и за уређење простора око овог објекта.

Obilaznica

Завршетком плана детаљне регулације обилазнице Рутевац – Мали Цвет, који су већници подржали и чије се усвајање очекује на наредној седници Скупштине општине Алексинац, алексиначка локална самоуправа окончала би све своје обавезе када је у питању изградња овог државног пута. Динамика његове градње зависиће од средстава која се издвоје на републичком нивоу и од активности републичких предузећа у овој области. Према неким проценама које су се могле чути, ова година би прошла у усвајању докумената и откупу неопходног земљишта за реализацију овог путног правца. Овај пут није намењен за кретање пољопривредних машина, па би се његовом градњом правила и паралелна саобраћајница која би служила пољопривредницима за одлазак до њива и повратак са њих.

Веће је из своје надлежности усвојило и програм коришћења Фонда за заштиту животне средине за ову годину у висини од скоро 4,6 милиона динара, а од овог новца, два милиона ће бити утрошен за уклањање неуређених депонија, нешто више од два милиона за пражњење посуда за одлагање отпада на обалама водотокова, а пола милиона динара за израду пројектно техничке документације за избор и уређење локација за постављање заједничких контејнера у насељима.

Општинска влада је дала сагласност на закључивање вансудског поравнања са шесторо грађана који су имали штете услед уједа паса луталица и то њих четворо из Прћиловице и по један из Житковца и Тешице. Овим оштећеним лицима, осим у једном случају, када је исплаћено 33 хиљаде динара, припала је одштета од 23 хиљаде динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 4 =