Вируси харају: храна јача имунитет

У Алексинцу је последњих месец дана забележен пораст обољења изазваних вирусима, а све је више и пацијената који болују од грипа. Велики је број оболелих и међу децом и међу одраслима, а у Дому здравља кажу да је последњих недеља посебно било гужве на педијатрији. Због честих контаката са оболелима, разболео се и велики број запослених на овом одељењу, од лекара до сестара, па је због њиховог одласка на боловање, одељење радило са минималним капацитетом.

То су нам потврдили и родитељи, који у неким случајевима нису могли да одведу дете на преглед јер су до касних вечерњих сати чекаонице биле пуне.

По речима директора Дома здравља Родољуба Живадиновића, ситуација на одељењу је сада нормализована јер се већина запослених вратила са боловања.

По речима нашег саговорника један од присутних вируса напада респираторне путеве и најчешће пролази без температуре, други напада доње респираторне путеве, а приметан је и стомачни вирус који је праћен дијарејом.

− Пре једно недељу до две почео је да расте и број оболелих од грипа. Тако да имамо високе температуре које трају три до четири дана колико је уобичајено, код грипа много дуже четири, пет дана код некога и шест, тако да дефинитивно грип је ту − каже др Родољуб Живадиновић, начелника епидемиолошке службе и директор Дома здравља Алексинац. 

dr RodoljubZivadinovic

У току је школски распуст и стручњаци тврде да ће то доста помоћи у сузбијању ширења инфекције међу децом, али према подацима број оболелих расте. Многима је на уму како се заштитити од вируса.

− Немогуће је заштитити се од вируса на било који начин. Права заштита од вируса је да избегавате контакте са оболелима, али многи људи које срећете сваки дан су практично у периоду када су заразни, а можда још увек немају симптоме. У сваком случају прво они који су оболели треба да мисле на оне друге, да они штите друге, да би сутра неко други штитио њих. Дакле, ко је оболео не треба да иде међу људе и да прича са њима, кашље, кија, већ да стави маску и да спречи заражавање других − саветује др Живадиновић и додаје да је такође важно, често проветравање просторија. 

Овај савет посебно важи за вирус грипа, јер су загушљиве просторије кроз које пролази велики број људи, пре свега јавне установе, банке, поште, практично места на којима се најлакше можете заразити и баш таква места треба да се што чешће проветравају.

Један од начина борбе против вируса јесте и исхрана. Оно што је најважније, то је да храна буде разноврсна, тада је и наш имуни систем много спремнији за свако обољење.

− Треба превентивно користити воће, али никад не заборавити да воће није најважније, важно је итекако и поврће. Многе врсте поврћа су практично један од извора свих могућих заштитних материја које помажу нашем организму да имуни систем држи на једном задовољавајућем нивоу. Када сте у потпуности здрави, када је имуни систем у пуној функцији, верујте да ћете се максимално једноставно и лако изборити са вирусним инфекцијама − закључује др Живадиновић. 

Стручњаци сматрају да је зелено поврће свакако на првом месту када се говори о поврћу и у принципу све оно што је обојено је јако корисно за имуни систем. Све оно што има зелену, наранџасту, црвену боју и те како су те боје важне за одржавање доброг здравља. На крају долазимо до једног, а то је да ако немате довољно воћа и поврћа у исхрани током оваквих периода имаћете итекако проблема.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =