Општинско веће о пољопривредном земљишту и продаји општинских станова

Данашња седница Општинског већа општине Алексинац у већем делу је била посвећена документима који постају пуноважећи након њиховог усвајања у општинском парламенту. Од тачака које су у делокругу одлучивања општинске владе пред већницима се нашла Сагласност на програм коришћења пољопривредног земљишта у власништву локалне самоуправе. Извештај о активностима Савета за саобраћај у прошлој години и вансудска поравнања због уједа паса.

На територији наше општине, за оне који желе да узму у закуп пољопривредно земљиште, реално је на располагању 1200 хектара, иако су у катастарским књигама евидентиране веће површине. Од тога,  пола ораница  већ легално обрађују пољопривредници који имају вишегодишње уговоре, а 600 хектара биће понуђено закупцима у првом кругу са територије катастарске општине где се налазе парцеле. Ако не буде заинтересованих, други круг лицитације је отворен за све заинтересоване пољопривреднике са подручја целе Србије. Прикупљена средства од закупа, 60 одсто, иду на рачун Републике, а остатак остаје општини која тај новац користи за уређење земљишта. У прошлој години, та четири милиона утрошена су за уређење канала као вид заштите пољопривредног земљишта.

Веће се сагласило, у два случаја, да се закључи вансудско поравњање са две оштећене особе, једна је из Вакупа, а друга из Прћиловице, због уједа паса луталица и оне ће појединачно добити на име одштете по 33.000 динара.

Од докумената о којима коначну реч дају одборници Скупштине општине, већници су подржали одлуку да се покрене поступак да се јавне површине које су у власништву Републике Србије пренесу у власништво Општине Алексинац. Ради се о већем делу земљишта на коме је била некадашња Пивара и на коме би се реализовала идеја о изградњи градског базена и топлане.

Такође, Веће је дало и зелено светло за отуђење пет станова у власништву локалне самоуправе који су у поткровљу стамбене зграде у улици Војске Југославије. Ако се о тој идеји позитивно изјасни и општински парламент ови станови ће се наћи у продаји, а процењена вредност се креће од 750 до799 евра по метру квадратном. Будућим купцима на располагању ће бити станови од 39 до 74 квадрата.

Већници су усвојили и Нацрт завршног рачуна општинског буџета за прошлу годину из кога се види да је општинска каса стабилна и да нема кредитних задужења. Државна ревизорска комисија је ове године вршила контролу буџета и након њеног извештаја пред Већем ће се још једном наћи Завршни рачун.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 4 =