Opštinska vlada o parkiranju, gradskim baštama i poljoprivredi

Na današnjoj sednici Oštinskog veća opštine Aleksinac na dnevnom redu bila su pitanja koja su uglavnom u nadležnosti odlučivanja ovog tela, pa su donete odluke većinom konačne.

Većnici su usvojili program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Aleksinac za ovu godinu koji je upućen Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na davanje saglasnosti. Planirano je da se iz opštinskog budžeta izdvoji 13 miliona dinara. Od toga 12 miliona biće namenjeno subvencionisanju investicija koje imaju poljoprivredna gazdinstva, plus 500.000 biće namenjeno za subvencionisanje osiguranja useva i životinja, kao i 100.000 za analize zemljištva. Za eventualnu edukaciju i odlazak na poljoprivredne sajmove i manifestacije, ako ih bude, biće opredeljeno 400.000 dinara.

Opštinsko veće je usvojilo i dva dokumenta koja se odnose na rad parking službe. To su cenovnici za uklanjanje i čuvanje motornih vozila, kao i parkiranja motornih vozila o čemu smo više pisali juče.

Većnici su podržali i Zaključak da se pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost, a zakupci su javne površine opredeljene za postavljanje letnjih bašti, umanje obaveze zakupa za mart, maj i jun ove godine u visini od 99 odsto. Ovakva odluka je obrazložena izmenjenim uslovima i ograničenju rada prouzrokovanim zaraznom bolešću Kovid-19.

Opštinska vlada usvojila je i izveštaj o korišćenju sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za prošlu godinu i najviše sredstva, blizu 3,5 miliona, iskorišćeno je za uklanjanje neuređenih deponija po nalogu nadležnog organa. U 2020. godini ovom fondu bilo je na raspolaganju nešto više od 6 miliona dinara.

Opštinsko veće je usvojilo i cenovnik za radove na popravci asfaltnih ulica i puteva i redovnom održavanju ulica i atarskih puteva u mesnim zajednicama na teritoriji opštine za poslove koje obavlja JP za puteve i stambeno komunalnu delatnost opštine Aleksinac.

Većnici su podržali i predlog o obrazovanju radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u naredne tri godine i ovo telo činiće 13 članova. Opštinska vlada je dala i zeleno svetlo Programu rada saveta za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac za 2021. godinu. Ovom telu na raspolaganju će biti oko 9,3 miliona dinara od čega su 8 miliona od naplaćenih novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju. Najviše para, 3,7 milion dinara, biće utrošeno za uređenje zona škola.

Na današnjem zasedanju Opštinskog veća našlo se i jedno van sudsko poravnanje za štetu nastalu zbog ujeda pasa lutalica u iznosu od 23.000 dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 × four =