Општинска влада о јавним предузећима, медијима и уједима паса

Чланови Општинског већа општине Алексинац на данашњој седници разматрали су више тачака из делокруга своје надлежности одлучивања као и о одлукама за које коначну реч дају одборници у локалном парламенту. Општинска влада усвојила је тромесечни извештај о пословању у првом кварталу ове године јавних предузећа Водовод и канализација и Путеви Алексинац, док је због техничких проблема одложено изјашњавање о извештају Комуналних услуга.

Ова три алексиначка јавна предузећа су у својим извештајима исказали губитке наводећи више разлога за такво њихово пословно и финансијско стање, а као најчешће именовано је повећање цена репроматеријала, пре свега горива и грађевинског материјала. Као последица тога је и прихватање одлуке од стране Општинског већа за промену ценовника радова на поправци асфалтних улица и путева које обавља Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алескинац којим се цена уградног асфалта повећава за 2000 динара по тони, колико је он и поскупео код добављача. Ово предузеће је затражило и добило промену ценовника за одржавање улица и атарских путева у месним заједницама када је у питању употреба грејдера. Услед немогућности коришћења сопствене машине, због спора са сервисером, у спроведеној јавној набавци добили су понуду пружаоца услуге чија је цена већа у односу на ону која је била предвиђена повереним пословима које је јавно предузеће добило. Корекција цене је извршена за 140 динара по радном сату.

Очито, због оваквог стања у јавним предузећима, у другој половини године највероватније ће доћи до кориговања цена њихових услуга, а како смо незванично сазнали у току су анализе колики ће тај део поскупљења пасти на терет грађана, а колико на терет општинског буџета у циљу заштите стандарда становника.

Чланови општинске владе подржали су и Одлуку комисије за спровођење конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији општине Алексинац. Од шест милиона динара, колико је било на располагању, за пројекте за које су аплицирали алексиначки медији додељено је 3.950.000, док су пројекти медијских кућа из других средина подржани са 2.050.000 динара. Поменута средства су додељена за 10 пројекта, док комисија за исто толики број пријава није одобрила суфинансирање. Гледано по медијима највише су подржани пројекти који ће бити емитовани на телевизијама 2.460.000 динара.

Исцрпније о пословању алексиначких јавних предузећа у првом кварталу ове године, као и о медијима који су добили средства на јавном конкурсу можете читати у медијским садржајима који ће бити објављени сутра на овом порталу.

Општинско веће дало је и сагласност о закључивању вансудског поравнања са грађанима наше општине због претрпљених уједа паса луталица и то у осам случајева где је надокнада по оштећеном 23.000 и у једном случају 33.000 динара. За решавање ових захтева из буџета овом приликом биће исплаћено око 220.000 динара.

Већници су усвојили и Оперативни план мобилног тима за социјалну иклузију Рома општине Алексинац којим је предвиђено више активности ради унапређења њиховог положаја у заједници у области образовања, становања, социјалне и здравствене заштите, запошљавања, културног идентитета, као и реинтеграције повратника. За те активности планирано је близу 7 милиона динара, од чега ће већи део средстава обезбедити донатори, а одређену суму и локална самоуправа.

Општинско веће подржало је и Оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда у нашој општини о коме коначну реч даје Скупштина општине. Тим документом лоцирано је 18 тачака где је могуће изливање воде приликом наглих наилазака таласа и мере за њихово отклањање. Сходно буџетским приходима од почетка лета радиће се на њиховом санирању.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × one =