Општинска влада о буџету у првом полугодишту

На данашњој седници Општинског већа општине Алексинац, поред осталог, разматрало се и стање у општинској каси у првих шест месеци. Образлажући извештаје о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине Алексинац у првој половини 2021. године начелница Вања Стаменковић је већницима казала да буџет нема проблема са ликвидношћу, остварени приходи су задовољавајући и све законске обавезе измирују се на време и у складу са Законом о роковима измирења новчаних обавеза. Она је још и изнела податак да укупни остварени текући приходи и примања буџета у овом периоду износе 724.077.888 динара што је 47,36 одсто у односу на годишњи план.

У структури прихода најзначајнији је порез на доходак, добит и капиталне добитке који је реализован у укупном износу од 342.179.827 динара или 58,3 одсто у односу на план. Такође, добар је и раст пореза на зараде где је прикупљено скоро 263 милиона или 55 одсто годишње планираних средстава. Разлог оваквог доброг остварења ових прихода је тај што је у овом периоду дошло до плаћања одложених пореза на зараде из времена прошлогодишњег Ковида.

Што се тиче расхода, у извештајном периоду потрошено је око 462.479.832 динара или 30,21 одсто у односу на годишњи план. Разлог овакве мале потрошње је кашњење са реализацијом финансијских планова директних корисника буџетских средстава и програма који се извршавају преко њих. Претежно су то програми из комуналне делатности, организације саобраћаја, саобраћајне инфраструктуре, заштите животне средине и локалног економског развоја.

Већници су усвојили измене одлука о оснивању две установе из области културе, Градског позоришта „Театар 91” и Центра за културу и уметност Алексинац, којима се прописује да састав управног и надзорног одбора треба да обезбеди кадровску структуру од најмање 40 посто представника мање заступљеног пола уместо досадашњих 30.

Веће је усвојило и План одрживе урбане мобилности општине до 2031. године, као и План развоја општине Алексинац до 2028. године. О горе наведеним документима коначну реч даће одборници на наредном заседању општинског парламента.

На данашњем заседању општинске владе нашло се и 11 захтева оштећених грађана од уједа паса луталица за вансудско поравнање и у те сврхе из буџета биће издвојено 263 хиљаде динара. У десет случајева надоканада је по 23.000 по оштећеном, а у једном 33.000 динара. Особе које су доживеле непријатност од ових животиња луталица имају место пребивалишта у Рутевцу, Алексинцу, Трњану, Бобовишту, Добрујевцу, Житковцу, Нозрини, а међу њима је и један Београђанин.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =