Општинска влада о буџету, саобраћајницама, такси служби и запошљавању

Прихватањем првих измена и допуна одлуке о Буџету општине Алексинац, почело је данашње заседање Општинског већа. Овом одлуком распоређена су пренета средства из прошле године у износу од скоро 247 милиона динара, па је укупан буџет општине за ову годину преко две милијарде и 61 милион динара.

Током данашњег заседања већници су дали зелено светло и на просторни план општине Алексинац, који ће важити до 2032. године, а који се усклађује са просторним планом републике, с тим да ће о њему своје мишљење дати и Одборници на наредном заседању Скупштине. Одборници ће такође дати, као и сваке године, своје мишљење и о оперативном плану за одбрану од поплава за воде другог реда у општини који су већници данас подржали.

На данашњем дневном реду нашао се, и подржан је програм запошљавања општине Алексинац са акционим планом који ће важити у наредне две године и ово је била основа за спровођење конкурса за мере активне политике запошљавања. Ове године из буџета локалне самоуправе биће издвојено 10 милиона динара, док ће се од надлежног министарства преко Програма Националне службе за запошљавање потраживати додатних 20 милиона динара за спровеђење 4 мере, као што су Програм стручне праксе, субвенције за самозапошљавање и запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, док ће се само из локалног буџета финансирати мера јавних радова. Овим програмима биће запослено преко 100 лица са територије општине.

Неколико тачака дневног реда било је посвећено безбедности саобраћаја, односно, допуњена је одлука о регулисању саобраћаја на општинским путевима по којој ће поједине улице у граду бити убудуће једносмерне, прихваћен је извештај о прошлогодишњем раду Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац, а такође и предлог Програма оптималног организовања ауто-такси превоза у наредних пет година по коме је оптималан број такси возила између 83 и 96, а тренутно их има регистровано 87.

Током данашњег заседања већа допуњена је одлука и о мрежи јавних основних школа, па ће када и одборници дају зелено светло, Основна школа за ученике са сметњама у развоју „Смех и суза” проширити своју делатност и додати припремни предшколски програм.

Данас је измењен и овогодишњи програм пословања ЈКП „Водовод и канализација” јер је ребалансом буџета општине овом предузећу додато 9 милиона динара, а намењених за изградњу водоводне мреже у Срезовцу, Дражевцу и делу Житковца.

Овом приликом расподељена су и средства којима се суфинансирају пројекти у области јавног информисања на територији општине Алексинац у овој години. Подржани су пројекти локалних и нишких медија, с тим да су алексиначки медији добили око пет милиона и 700 хиљада, а нишки милион и триста хиљада динара.

Наравно, ни на данашњем дневном реду нису изостала вансудска поравнања са грађанима који су претрпели уједе паса луталица. Таквих захтева је било девет, па ће из општинског буџета бити исплаћено, након данашњег заседања Општинског већа, укупно 360 хиљада динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 12 =