Општина раскинула уговор са неодговорним извођачем

Реконструкција општинског пута Трњане – Јаковље, од Доње до Горње Пешчанице трајаће најмање још два месеца због неодговорности досадашњег извођача радова. Наиме, алексиначка локална самоуправа је 15. септембра раскинула уговор са Предузећем „Бетон-стил” из Александровца, као разлог наведено је више ставки које се односе на рокове и начин извођења радова. За неколико дана, како смо сазнали у Општинској управи, биће расписана нова јавна набавка у потрази за новим извођачем који ће завршити послове на овој деоници која је требало да буде под асфалтом још другог септембра.

Како је почело тако се и завршило. Извођач из Александровца који добио посао на тендеру, радове на деоници пута од Доње до Горње Пешчанице започео је почетком августа са закашњењем од 20 дана. Тада, у разговору са општинским руководством, њихов представник је дао обећање да ће се тај заостатак надокнадити. И после тога прича се наставила истим темпом. Радило се у једној смени, без оснаживања машинског парка и људских капацитета. Тако се сачеко 15. септембар када је излазио рок банкарске гаранције за добро извршење послова.

Активирањем банкарских гаранција очекује се да „Бетон-стил” плати казнене пенале у висини од око 2,6 милиона динара. Као разлог за раскид уговора инвеститор наводи непоштовање динамике и рока завршетка радова, као и ангажовање недовољне и неадекватне механизације. Извођач је већ раније упозораван на ове околности, али он је, како смо незванично сазнали, на градилишту уместо грејдера ангажовао булдожера, и тако наставио ову лошу причу за све нас.

Тог дана, када је раскинут уговор, извођач је урадио земљане радове, без постављања припремног слоја шљунка пред асфалтирање и наравно без наношења двослојног асфалта. То ће морати да уради следећи извођач, надамо се до краја године, ако то дозволе временски услови.

Што се тиче тренутног стања, највероватније, обављени радови биће исплаћени, а извођач ће морати да конзервира градилиште, односно да доведе деоницу у стање одвијања отежаног, али несметаног саобраћаја. Значи да поравна веће неравнине. Шта је урађено и колико ће бити потребно за завршетак радова знаћемо ових дана када се подвуче салдо. Погођени послови за потпуну реконструкцију поменутог пута су износили око 31,5 милиона динара.

Скептици би казали да је овај пут малерозан. Код реконструкције деонице од Трњана до Доње Пешчанице на завршетак радова се чекало више од годину дана. Наиме, због жалбе другопласираног на тендеру, који није био у праву, до коначне одлуке и почетка радова прошле су немало две грађевинске сезоне. Остаје нада да сада неће бити таквог сценарија и да ће процедура бити завршена у најкраћем могућем року, без инаћења и неоснованих жалби. Наравно уз помоћ Бога или природе, како је коме драго, да нас временске прилике послуже. Овако, клацкаћемо се целе зиме кроз шодер и неравнине које проистичу када ради булдожер, уместо грејдера.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + nineteen =