Општина помаже алексиначком здравству

На данашњој додели Сертификата Дому здравља од стране Агенције за сертификовање здравствених установа било је доста речи и о помоћи локалне самоуправе овдашњем здравству. И представник Агенције Владо Давковски и директор алексиначке установе др Родољуб Живадиновић су похвалили подршку Општине Алексинац у раду овдашњег Дома здравља.

Др Живадиновић је напоменуо да осим посвећености раду, потребно је створити и услове за рад где ће он да дође до изражаја.

‒ Треба обезбедити одговарајућа средства, реновирати амбуланте, купити нову опрему. Ми без Општине то не бисмо могли да урадимо. Као што знате држава нам даје апсолутно довољно средстава везано за раднике, лекове, санитетско-потрошни материјал, али што се тиче инвестиција, нема довољно новца од стране државе – објаснио је директор Дома здравља.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је у изјави за наш медиј нагласио да локална самоуправа, иако више није оснивач Дома здравља, наставља да подржава активности које доприносе унапређењу здравствених услуга пацијентима.

‒ Када помињемо помоћ коју локална самоуправа пружа Дому здравља у Алексинцу, ја ту не видим да финансирамо нешто што не би требало. Напротив, Дом здравља је саставни део локалне самоуправе. Ту су на нашој територији, лече наше људе. Да би лечење било успешно, морају да имају одговарајуће услове. Према томе, увек ће имати подршку локалне самоуправе – изричит је Радичевић.

Први човек општине Алексинац похвалио је коректност и разумевање руководства Дома здравља приликом подношења захтева за помоћ.

‒ Оно на чему сам ја захвалан и директору Дома здравља и његовом стручном тиму јесте да су врло реални у својим захтевима. Никада нису дошли са причом да добију нешто што није неопходно. Сваки захтев који дође из Дома здравља до локалне самоуправе, већ полази од претпоставке да је са 50 одсто одобрен, због тога што знамо да им је то нешто неопходно за нормално функционисање ‒ каже Радичевић.

Локална самоуправа не помаже Дом здравља само приликом реновирања објеката и набавке опреме већ и кадровски када је то у интересу грађана општине Алексинац.

‒ Ми финансирамо тренутно једног радника стоматологије. Односно, четврти степен стоматолошку сестру, како бисмо смањили листу чекања за протезе. Када сам видео листу чекања и захтев који је дошао, није било проблема да то одобримо – објашњава први човек алексиначке локалне самоуправе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 1 =