Општина Алексинац обележила своју градску славу − Марковдан

По календару Српске православне цркве, данас, трећег дана Ђурђевдана, верници прослављају Марковдан, а општина Алексинац обележава своју градску славу.

Традиционално, градска слава обележена је литургијом, која је почела у раним јутарњим сатима на темељима храма Светог Марка на Брђанки, након које се приступило резању славског колача.

Овогодишњи колачар, Милан Стоиљковић, предао је део колача Николи Петровићу који ће се у улози колачара наћи наредне године.

По завршетку богослужења на темељима овог храма уследила је традиционална литија кроз парк, ка главним улицама до цркве Светог Николе.

У порти цркве, поред записа, уследило је резање славског колача уз присуство представника општине, директора јавних установа и предузећа, ученика и грађанства.

Организатори обележавања градске славе били су Црквена општина Алексинац и Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац.

У Алексинцу се Марковдан од давнина обележава као градска слава, а обележавање овог празника обновљено је 2003. године, када су и постављени темељи цркве Светог Марка на Брђанки.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 5 =