Општа болница у недељу организује бесплатне превентивне прегледе

Општа болница Алексинац у недељу, 19. маја, у периоду од 8 до 17 сати организује превентивне прегледе за заинтересоване грађане. Особе које се одлуче да провере своје здравље имаће могућност да ураде општи преглед као што је анализа крвне слике, снимак ЕКГ срца, мерење крвног притиска и ултразвучни преглед абдомена.

Вршилац дужности директора Здравственог центра Алексинац примаријус др Горан Видић у изјави за наш медиј наглашава значај превентивних прегледа за рано откривање болести.

‒ Оно што је важно да истакнем, то је да сви ти прегледи имају сврху, ако лекар види те налазе и ниједан пацијент неће отићи док лекар не протумачи налазе. Да види да ли су у реду или не и ми ћемо за сваког пацијента за кога будемо установили да нешто од ових анализа које радимо није у реду, да предузмемо даље лечење било одмах, било да се закаже у току наредне недеље, најкасније за пар дана да се закажу додатна снимања и прегледи ‒ објашњава челни човек алексиначког здравственог центра.

Др Видић подсећа да су раније организоване овакве акције дале резултат и да откривање и само једног случаја раног оболевања је успех. Он подсећа грађане да је пожељно макар једном у годину дана преконтролисати основним прегледом сопствено здравље и на време почети са лечењем.

‒ Ми смо имали да у више наврата откријемо срчане болести, дијабетес, да откријемо малигне болести, у неколико наврата мислим да два или три случаја смо имали пацијенте којима је било речено да хитно остану у болници јер је такво било здравствено стање. Не заборавите да је огроман број болести излечив или може да се сведе у стање ремисије, како ми то кажемо, до побољшања, да се пацијент дуго прати и да се спрече фатални исходи и да се ублаже последице болести. Када се закасни то је онда заиста јако велики проблем ‒ упозорава наш саговорник.

Грађани који се одлуче да у недељу дођу на превентивне прегледе треба да се јаве на централни шалтер болнице, зграда нове болнице, и одатле ће бити усмеравани где треба и на који преглед да оду. Нису потребни никакви упути, нити књижица, али се препоручује да заинтересовани грађани понесу личну карту или књижицу, ако имају, ради евиденције и у случају потребе да се погледа њихов здравствени картон.

Министарство здравља иницирало је у више од 160 здравствених установа у Србији у недељу, 19. маја у периоду од 8 до 17 часова, бесплатне превентивне прегледе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − seven =