Omaž Tihomiru Đorđeviću i reprint prvih izdanja u novom Karadžiću

Novi broj časopisa Karadžić, sedmi po redu, promovisan je sinoć u prostorijama Centra za kulturu i umetnost. Ovaj naučni zbornik koji izdaje Zavičajni muzej Aleksinac, i u poslednjem broju sadrži tekstove iz oblasti istorije, arheologije, etnologije, ali i umetnosti našeg kraja. Tvorac časopisa čiju tradiciju nastavlja Zavičajni muzej je čuveni etnolog i profesor Tihomir Đorđević, koji je jedno vreme predavao i u Učiteljskoj školi u Aleksincu.

Karadžić je te davne 1899. godine bio jedini etnološki časopis na Balkanu. U ovom broju, pored tekstova o Tihomiru Đorđeviću i njegovoj porodici, nalazi se i reprint starih izdanja.

– Omaž Tihomiru Đorđeviću i ovako se čuva, a ovo je najbolji način da se sačuva i ovaj prvobitni Karadžić. Na ovaj način će istraživači, koji te časopise možda ne mogu da nađu u biblioteci, sada u rukama imati i taj Karadžić iz 1899. godine sa možda zastarelim, ali za naše istoričare uvek aktuelnim vestima – izjavio je za Radio Aleksinac jedan od autora i izlagača na promociji profesor Ninoslav Stojanović.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + five =