Od tamburaškog orkestra i dramske sekcije do folklornog ansambla za ponos i diku Tešičana

Pripremio Srđan Ilić

Članovi Kulturno-umetničkog društva „Dejan Jovanović Deša“ iz Tešice zajedno sa gostima sinoć su obeležili veliki jubilej – 70 godina postojanja i rada. Tridesetih godina minulog veka, kada se Tešica uveliko dičila statusom varošice, na inicijativu grupe mladih osnovan je tamburaški orkestar. Po završetku Drugog svetskog rata, 1946. godine, formirana je dramska sekcija, a zatim hor i folklorni ansambl. Tako je počela ova priča koja traje već sedam decenija.

Za to vreme članovi društva osvojili su brojne nagrade  i priznanja. Skupština opštine Aleksnac je više puta nagradila tešičke amatere svojim u to vreme najvišim priznanjem – Oktobarskom nagradom. Tešičani su više puta bili pobednici Takmičenja sela u opštini i okrugu. Sjajne rezultate zabeležili su i u Takmičenju sela Srbije – 1987. godine u Lebanu su bili treći, a 1995.  u Jagodini su osvojili drugo mesto. Godine 1986. učestvovali su i u popularnoj televizijskoj emisiji „Znanje imanje“  i značajno doprineli da Tešica,  u konkurenciji naselja iz svih republika i pokrajina tadašnje Jugoslavije, osvoji visoko 4. mesto.

Proslava jubileja je svakako bila i prilika da se organizacijama i pojedicima koji su pomogli kulturno-umetničkom društvu uruče priznanja i nagrade.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − three =