Okupili se jagodari i pokazali da je lokalno najbolje

Porta gredetinske crkve i ovog juna je bila mesto gde se okupio jedan broj malobrojnih preostalih proizvođača jagoda sa područja opštine Aleksinac. U subotu, 4. juna, po 16. put održani su „Dani jagodaˮ. Njima u goste su stigli predstavnici jagodara iz kruševačkih sela Veliki Šiljegovac i Belasica. Osim međusobne razmene iskustava jagodari su izložili plodove više sorti jagode, a određena količina je i besplatno podeljena.

Očito da Aleksinac više nije centar srpske jagodarske proizvodnje, naročito industrijske, kao što je to bio krajem prošlog i početkom ovog veka. I na padinama Jastrebca, sa ove naše strane retki su zasadi jagoda. Na manifestaciji u Gredetinu pojavili su se Gredetinci Nikola Nikolić, Miloš Novković i Stefan Milanović, kao i Saša Ilić iz susednog Radevca. Na ovom području postoji još par jagodara, koji se nisu pojavili.

S druge strane Jastrebca, u kruševačkom kraju je nešto bolja situacija, odnosno veći broj domaćinstava se bavi ovom proizvodnjom. To su nam potvrdili Bratislav Arsenijević iz Belasice i Aleksandar Kanić iz Velikog Šiljegovca.

I dok masovnosti odavno nema, kvalitet jagode sa ovog područja, bilo da se radi o stonoj ili industrijskoj, i ovog puta je potvrđen. To su ranije potvrđivali i gosti među kojima su bili Norvežani, Danci, Holanđani, Belgijanci, pa i Amerikanci. Ovog puta sedmočlana ekipa iz grčke opštine Kozani je bila u poseti manifestaciji. Oni su svom domaćinu u aleksinačkoj lokalnoj samoupravi izrazili zahvalnost što su imali priliku, pored ostalog, da probaju jagode i ocenili ih kao veoma ukusne, aromatičnije od njihove grčke.

Značaj lokalnih proizvoda za potrošače i poljoprivrednike shvatio je i predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević koji je u razgovoru sa jagodarima izrazio spremnost da lokalna samouprava pomogne u unapređenju proizvodnje, naročito plasteničke.On je zatražio da poljoprivrednici jasno preciziraju svoje zahteve i da se na vreme započnu razgovori za realizaciju razumnih projekata.

Miloš Novković koji se u ime proizvođača zahvalio prvom čoveku aleksinačke lokalne samouprave na razumevanju je kazao da sada ima tri hektara na otvorenom pod jagodom i da mu je u planu proširenje na pet hektara. Takođe, poseduje i plasteničku proizvodnju, pa je veoma zainteresovan za povećanje površina pod jagodom u zatvorenom prostoru. I predstavnik porodice Nikolić, koja se više decenija bavi jagodarstvom, Nikola se složio da je neophodna saradnja opštine i proizvođača u cilju osavremenjavanja proizvodnje.

Sutradan, 5. juna, ukusnu aleksinačku jagodu probali su i posetioci manifestacije „Vredne rukeˮ u Aleksincu, gde je Udruženje „Jagodaˮ iz Gredetina imala svoj štand. Određene količine su bile obezbeđene i za posetioce banketa u Domu omladine priređenog povodom Dana opštine.

Organizatori ovogodišnjih „Dana jagodaˮ su Udruženje „Jagodaˮ, Mesna zajednica Gredetin i Crkvena opština Gredetin. Pokrovitelj je opština Aleksinac.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

five × three =