Окупили се јагодари и показали да је локално најбоље

Порта гредетинске цркве и овог јуна је била место где се окупио један број малобројних преосталих произвођача јагода са подручја општине Алексинац. У суботу, 4. јуна, по 16. пут одржани су „Дани јагодаˮ. Њима у госте су стигли представници јагодара из крушевачких села Велики Шиљеговац и Беласица. Осим међусобне размене искустава јагодари су изложили плодове више сорти јагоде, а одређена количина је и бесплатно подељена.

Очито да Алексинац више није центар српске јагодарске производње, нарочито индустријске, као што је то био крајем прошлог и почетком овог века. И на падинама Јастребца, са ове наше стране ретки су засади јагода. На манифестацији у Гредетину појавили су се Гредетинци Никола Николић, Милош Новковић и Стефан Милановић, као и Саша Илић из суседног Радевца. На овом подручју постоји још пар јагодара, који се нису појавили.

С друге стране Јастребца, у крушевачком крају је нешто боља ситуација, односно већи број домаћинстава се бави овом производњом. То су нам потврдили Братислав Арсенијевић из Беласице и Александар Канић из Великог Шиљеговца.

И док масовности одавно нема, квалитет јагоде са овог подручја, било да се ради о стоној или индустријској, и овог пута је потврђен. То су раније потврђивали и гости међу којима су били Норвежани, Данци, Холанђани, Белгијанци, па и Американци. Овог пута седмочлана екипа из грчке општине Козани је била у посети манифестацији. Они су свом домаћину у алексиначкој локалној самоуправи изразили захвалност што су имали прилику, поред осталог, да пробају јагоде и оценили их као веома укусне, ароматичније од њихове грчке.

Значај локалних производа за потрошаче и пољопривреднике схватио је и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је у разговору са јагодарима изразио спремност да локална самоуправа помогне у унапређењу производње, нарочито пластеничке.Он је затражио да пољопривредници јасно прецизирају своје захтеве и да се на време започну разговори за реализацију разумних пројеката.

Милош Новковић који се у име произвођача захвалио првом човеку алексиначке локалне самоуправе на разумевању је казао да сада има три хектара на отвореном под јагодом и да му је у плану проширење на пет хектара. Такође, поседује и пластеничку производњу, па је веома заинтересован за повећање површина под јагодом у затвореном простору. И представник породице Николић, која се више деценија бави јагодарством, Никола се сложио да је неопходна сарадња општине и произвођача у циљу осавремењавања производње.

Сутрадан, 5. јуна, укусну алексиначку јагоду пробали су и посетиоци манифестације „Вредне рукеˮ у Алексинцу, где је Удружење „Јагодаˮ из Гредетина имала свој штанд. Одређене количине су биле обезбеђене и за посетиоце банкета у Дому омладине приређеног поводом Дана општине.

Организатори овогодишњих „Дана јагодаˮ су Удружење „Јагодаˮ, Месна заједница Гредетин и Црквена општина Гредетин. Покровитељ је општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 9 =