Огледна поља најављују добре приносе

Свако ко је пролазио кроз Доњу Пешчаницу имао је прилику да поред пута на излазу из насеља види и огледно поље на коме је засејано више врста стрних жита и да се сам увери како поједине сорте успевају на том подручју. Овакво огледно поље је на том месту заслугом Пољопривредне стручне и саветодавне службе Ниш, која је на парцели произвођача Златановић Новице и Стане поставила оглед са 36 сорти различитих врста стрних жита, односно на огледу седам семенских кућа је представило све сорте пшенице, јечма, ражи и тритикалеа.

− То је пракса стручне службе Ниш која сваке године поставља оглед и организује дан поља стрних жита где произвођачи могу да виде најбитније физиолошке карактеристике појединих сорти, отпорност на болести и да виде њихов изглед и да касније, кроз резултате приноса, на неки начин сами могу да виде које су сорте добре за наше терене − рекао је стручни сарадник ПССС НИШ Саша Станковић и додао да што се тиче стање усева на терену, овај оглед конкретно није репрезентативан за читаво подручје Нишавског округа. 

Наиме, у овом делу општине Алексинац кише су чешће падале и оглед је одмах после сетве хватала киша. Како наводе стручњаци, ђубрење је било изузетно добро и квалитетно, тако да се овде могу очекивати неки приноси преко седам тона по хектару, па можда код неких сорти и девет тона по хектару.

− Биће сигурно и на територији Нишавског округа појединих произвођача са сличним приносима, али се не може очекивати неки просек већи од вишегодишњег просека, што значи негде између три и по и четири тона по хектару. За Алексинац се може рећи око четири тоне по хектару, јер је тип земљишта и агротехника увек боља у односу на већи део Нишавског округа − додао је Станковић. 

Када је реч о општој слици усева на терену, они су у фенофази наливања зрна, али дошло је до нагле појаве болести и губитка активности листа заставичара па ће се то одразити на принос. То се десило у прошлој недељи, практично од кретања падавина. Падавине нису проузроковале фузаријум што је честа појава била последњих година, али је дошло до брзог губитка лисне масе и може се очекивати да се брже прође кроз фазе сазревања пшенице.

Сходно томе, може се очекивати да жетва јечма крене за неких десетак до 15 дана, а да жетва пшенице почне негде почетком јула месеца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − nine =