Изабери авантуру: С Брђанком до Сесалачке пећине

Након паузе која је уследила због пандемије корона вируса, планинари алексиначке „Брђанке” лагано се враћају редовним активностима. Већ сутра, дакле 13. јуна, чланови овог клуба учествоваће на регионалној акцији „Сесалачка пећина” чији је домаћин Планинарски клуб „Озрен” из Сокобање. За љубитеље природе и авантуристе биће то прилика да упознају ову интересантну пећину и уживају у лепим пејзажима.

Како нас је обавестио председник „Брђанке” Горан Анђелковић, пријављивање за учешће на овој акцији трајаће до вечерас у 18 сати. Сутра у 7 часова планинари ће се окупити испред алексиначког Дома културе и кренути пут Сесалца, села које се налази на 12. километру пута Сокобања – Књажевац. Планирано је да отварање акције буде у 9 и 15, а полазак на стазу у 9 и 30 сати. У зависности од кондиције учесници акције моћи ће да бирају између две стазе – велике и мале. Око 15 сати планинари ће обићи Сесалачку пећину која обилује различитим пећинским украснима – сталактитима, сталагмитима и траветинским кадама. Пећина је, иначе, позната и по реци понорници и подземном језеру, а слови и за једну од највећих колонија слепих мишева на Балкану.

Након обиласка пећине, домаћини ће приредити ручак и уручити захвалницегостима, чиме ће бити окончана овогодишња регионална акција „Сесалачка пећина”.


 „Поздрав пролећу” чека седницу

Због пандемије корона вируса изостала је традиционална акција „Поздрав пролећу” која је планирана за 15. март. Да ли ће и када бити организована ова и акција знаће се после седнице надлежних органа Планинарског савеза Србије који би овх дана требало да усвоје нови календар такмичења и манифестација до краја 2020. године.


Фото: Фејсбук страница ПСК Брђанка

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 1 =