Одложено освећење васкршње водице

На основу указане потребе, а у складу са одлуком Владе Републике Србије о проглашењу ванредног стања поводом епидемије Covid-19 вируса, као и донетим мерама за безбедност грађанства, а по препоруци Светог aрхијерејског синода, Православна епархија нишка донела је одлуку да се освећење Васкршњих водица одложи. Освећивање водица које би, по устаљеној пракси, требало да се врши у току Васкршњег поста, одложиће се за Петровски пост.

− Знам да постоје људи који немају страха и да се не би уплашили да приме свештеника, али за сваки случај да би смо испоштовали закон и уредбе која је држава прописала нећемо да кваримо онај јавни ред који у таквој ситуацији важи. За све друге информације људи се могу обратити својим парохијским свештеницима путем телефона или могу доћи лично у цркву у преподневним сатима и биће о свему благовремено информисани − рекао је Александар Срнић, свештеник храма Светог Николе у Алексинцу.

Како би се недељом смањиле гужве у цркви, Управе градских храмова су у обавези да организују служење две литургије недељом и празником.

‒ Недељом је до сада богослужење било у 8 часова, тако ће остати и за ову недељу. Од наредне недеље ће се литургија служити у два наврата, у 7 и у 9 ујутру и то се односи на недељу управо да би се растеретио простор храма и да би људи могли да се поделе и да у два наврата дођу у мањем броју. Радним данима и суботом богослужење ће се и даље одвијати у регуларном времену када су иначе и предвиђена, што би значило у 7:30, а поподне у 5 часова − додаје свештеник Срнић. 

Из епархије поручују верницима да на Свету литургију долазе и средом, петком и суботом док су овакве мере на снази.

Старијим суграђанима који због уведених мера не смеју да напуштају своје домове, а желе да приме причешће, из епархије препоручују да се јаве својим парохијским свештеницима који ће доћи и причестити их у њиховим домовима.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 7 =