predsednik Nenad Stanković

Ненад Станковић, командат Штаба: Још увек нема евидентираних на корона вирус, али има лица са некаквим симптомима

У разговору за наш портал, вођен непосредно након завршетка јутрошњег заседања Штаба за ванредне ситуације у општини Алексинац, први човек алексиначке локалне самоуправе Ненад Станковић је казао да се предузимају све неопходне мере које ова ситуација намеће. Он је напоменуо да јуче није било полицијских пријава да има значајнијих кршења ограничења од стране грађана.

Станковић нам је потврдио информацију да за сада нема евидентираних на корона вирус, али да има сумњивих и да се њихово здравствено стање прати.

– Оно што је можда за сада још увек добро код нас у Алексинцу, то је да са територије општине Алексинац немамо ниједног регистрованог оболелог од корона вируса. Додуше из разговора са директорима здравственог система у Алексинцу, директором Опште болнице и директором Дома здравља, чули смо на Штабу да постоје одређена лица која имају некакве симптоме. И та су лица у кућном амбијенту где се прати њихово здравствено стање. Видећемо да ли се ради о нечему другом или о корона вирусу – био је искрен наш саговорник.

Да се поштује све оно што струка предлаже и да се локална самоуправа труди да применимо све мере заштите простора у коме живимо, указују и дезинфекције које су спроведене ових дана.

– Мислим да смо доста брзо реаговали када су у питању најважније установе и простори у којима се те установе налазе. Вршили смо дезинфекцију Опште болнице у Алексинцу, Дома здравља у Алексинцу и Житковцу. То је радио Институт за јавно здравље Ниш. С обзиром да је сада велика потражња за њиховим услугама, успели смо некако на време да обезбедимо њихово деловање. Код нас у једном дану су дезинфиковане јавне установе, као што су зграда Суда, Полицијска станица, Општинска управа, Центар за културу, Предшколска установа „Лане” и још неке, свуда где се људи крећу извршили смо дезинфекцију – каже Станковић и поручује да је још важније што је наше Kомунално предузеће приступило мери дезинфекције простора око пијаце и јавног простора у ужем центру града, пре свега пешачке зоне и главних саобраћајница у Алексинцу, где се највише људи креће.

– То ћемо радити и у наредном периоду сваке вечери, односно сваке ноћи – изричит је наш саговорник.

Једна од тема у оваквим ситуацијама је и снабдевање грађанства водом.Председник Станковић је изнео податке који указују да грађани не треба да брину када је у питању водоснабдевање.

– Очигледно да су неки хемијски препарати који се користе у производњи пијаће воде, пре свега хлор, изузетно тражени у Републици Србији. Хлор се, између осталог, користи и као дезинфекција, као хемијски препарат за дезинфекцију. Чули смо од директора Водовода да наш водовод има залихе хемијских сировина за производњу пијаће воде за наредних шест месеци.

– Стање финансијских средстава у локалном буџету је стабилно и такво је да се функционисање локалне самоуправе у овим ванредним условима неће доводити у питање – рекао је Станковић, одговарајући на наше питање о стању општинских финансија.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =