Одјеци Округлог стола о економском оснаживању жена

Недавни Oкругли сто „Родна равноправност и економско оснаживање жена у Алексинцуˮ јасније је дефинисао потребе удружења жена у нашим селима. Нарочито се то однси на догађаје у дворишту Етно куће у Корману где се, након првог дела у Алексинцу, конкретно говорило о искуствима у раду и будућим изазовима оваквих организација.

Познато је колико неколико удружења жена и њима сличних у општини Алексинац доприносе промоцији и чувању гастрономског и народног наслеђа овог краја, али се њихове амбиције не завршавају на томе. Желе да помогну у економском оснаживању њихових чланица, а да би те своје идеје и реализовали потребна су средства и донатори којих никада довољно.

‒ Неки заједнички закључак након дружења и у Корману, када су се представила и друга сеоска женска удружења је да умрежавање буде кључни корак и неки наредни корак који може довести до неких заједничких резултата, а у крајњем и до већих донација ‒ каже Снежана Живадиновић, директорка алексиначког Друштва за развој и креативност, које је било суорганизатор скупа.

Ентузијазам и жеља да на најбољи начин представе своју средину чланице ових удружења не напушта ни када пут и остало треба да финансирају из свог џепа. Ове организације жена на селу добијају из локалног буџета одређена средства, али су она недовољна пре свега због обима њихових активности и што су радо виђени гости на ревијалним и такмичарским манифестацијама.

‒ Један од закључака може бити да би можда локална самоуправа могла више издвајати за сеоска женска удружења ‒ приметила је наша саговорница.

Осим што алексиначка удружења жена на селу одлазе на манифестације и саме су организатори сличних скупова. Познато је учешће жена из Удружења „Етноˮ Корман у дочеку посетилаца наше општине, као и тешичког удружења „Супер женеˮ које су носиоци манифестације која промовише вредности овдашњег јела „червишˮ.

Представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања говориле су о предлогу будућег новог закона о социјалном предузетништву, што је врло интересантна тема за ова удружења.


Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + 12 =