Одговор из СО Алексинац: Избори одржани у складу са законом

У одговору Општинском одбору Странке слободе и правде о изнетим неправилностима приликом спровођења избора за савете месних заједница, а који се тичу навода да грађани нису обавештавани о изборима, који је у име Скупштине општине Алексинац потписао њен председник Ненад Станковић, изнет је став да су избори одржани у складу са Законом о локалној самоуправи и Одлуком о месним заједницама на територији општине Алексинац, као и да није било кршења права бирача да бирају и буду бирани.

Образлажући ове тврдње први човек локалног парламента се позвао на члан 74. став 3 Закона о локалној самоуправи који прописује да се избори за савет месне заједнице спроводе по правилима непосредног и тајног гласања на основу општег и једнаког изборног права, у складу са актом о оснивању и на члан 46. Одлуке о месним заједницама на територији општине Алексинац којим је прописано да обавештавање бирача о дану и времену одржавања избора, са бројем и адресом бирачког места на коме бирач гласа, врши општинска управа истицањем обавештења на огласној табли месне заједнице и на другим местима погодним за обавештавање грађана месне заједнице. Обавештавање из става 1 овог члана врши се најкасније пет дана пре дана одржавања избора у месној заједници.

У одговору ОО ССП од 20. маја 2021. године се констатује „Имајући у виду да је Одлуком о месним заједницама на територији општине Алексинац прописан овакав начин обавештавања грађана, Општинска управа је истицала обавештења о дану и времену гласања у месним заједницама где се одржавају избори у законом предвиђеном року”. У прилог оваквој тврдњи, у писму које је потписао председник Станковић, наводе се и чињенице да је у одређеном броју месних заједница било и више од дупло пријављених кандидата од броја који се бира, као што је у месним заједницама Мозгово, Трњане, Лознац, Бели Брег и друге. У овом писму стоји још да је било месних заједница у којима је проценат излазности бирача био изузетно велики као што је у Белом Брегу где је на гласање изашло преко 80 одсто уписаних гласача.

Имајући у виду реаговање ОО ССП и одговор који је стигао из Скупштине општине Алексинац очито да су овог пута избори у месним заједницама изазвали пажњу дела јавности па неће бити изненађење ако ова тема буде и у наредном периоду актуелна међу политичким субјектима на подручју општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 7 =