Одборник Димић хвалио и критиковао општинску власт

Опозициони одборник Иван Димић је своје обраћање са скупштинске говорнице искористио да у двадесетоминутном обраћању говори о више тема које су биле на дневном реду. Одборник Димић како је сам образложио и затражио од преседавајућег Ненада Станковића своју дискусију објединио по свим тачкама дневног реда због епидемиолошке ситуације, желећи да омогући одборницима да што краће време проведу у затвореном простору.

Димић је изнео неколико похвала, али и већи број замерки на рад актуелне локалне  самоуправе у периоду између два скупштинска заседања. Он је председника општине Далибора Радичевића подсетио на обећање да се заинтересованим одборницима електронском поштом  достављају материјали са седнице Општинског већа. Како је образложио, општинска влада доноси неке одлуке из њене надлежности, са којима би требало да се упознају и одборници како би могли квалитетније да одлучују када се одређене теме нађу у општински парламент.

Димић је посебно био незадовољан што није допуњен знак на почетку Пиварске улице који је често разлог кажњавања возача.

− Не могу да схватим да две године неко не може да испод знака саобраћаја стави пахуљицу да тај знак важи само у време када постоје падавине. Ви затварате једну улицу  којом циркулише пар хиљада грађана сваког дана и затварате од 1. новембра до 31. марта. То је ван памети и дешавало се да саобраћајна полиција дође када је ових дана било 20 степени и стане код пиваре и ту наплаћује казне јер се ту не поштује знак, јер мало ко од грађана Палилуле поштује тај знак, многи га и не виде јер је потпуно нелогично да имате улицу која исто може да функционише и у јануару и фебруару када је суво време и у јули, а да имате затворену пола године једну важну саобраћајнцу у граду. То се никако не решава. Дао сам предлог претпрошле године, па поново прошле да се само стави та пахуљица и да та забрана важи само када има падавина или да се напише текстом испод тог знака за оне који не разумеју − изнео је одборник Иван Димић на данашењм заседању Скупштине општине.

Овај опозициони одборник сматра да је здравствена ситуација тренутно највећи приоритет и сматра да у држави имамо неозбиљну власт која својим саопштењима слуђује народ и Кризни штаб у коме се „не зна ко пије, ко плаћа“. Димић је изразио недоумицу како би се он понашао да је на месту председника општине када је оваква епидемиолошка ситуација, али је изнео мишљење да је можда требало увести ванредно стање на територији општине.

− Чињеница је да када имамо овакву државу која не зна шта да ради у оваквој ситуацији, ми као локална самоуправа имамо ингеренцију, имамо обавезу да бринемо о јавном здрављу, па смо имали могућност проглашења ванредне ситуације и у општин Алексинац, као што смо видели да неке општине то раде. Имали смо рекордни број заражених пре пар дана, чули смо и  директора болнице који је на једном од медија имао интервју, мислим да се чак и уживо укључивао и причао о томе да је пре пар дана оборен тај неславни рекорд по броју заражених. Оно што је још већи проблем је да свако од вас зна или је неко можда и био у поблему са ковидом, па зна какав је то проблем ако сте теже клиничке слике или средње тешке па морате да идете на инфузије у болницу и здравствени центар какве су то муке. Значи то пада теже чак и од саме болести. То се није решавало до пре пар дана. Добро је да се нешто по том питању урадило, али каснимо. Мислим де смо као општина требали да имамо иницијативу и пре него што чекмо да се ови горе који очигледно не знају шта раде или не желе да раде оно што им је посао, да бар ми покушамо да колико толико помогнемо овом становништву − каже Димић.

Одборник Димић је позвао локалну самоуправу да организује кампању за вакцинацију, тако што би се становништу објаснило о свим аспектима вакцинисања. По њему, када је таква озбиљна кампања која је усмерена према грађанину изостала са националног нивоа, односно преко националних медија, да она треба да буде организована на локалном нивоу казавши.

− Ајде да ми будемо мало паметнији да покушате као општина, имате ресурсе имате усанове које у овом периоду  пандемије, да ме не схватите погрешно, готово ништа не раде, установе културе које врло мало раде или не раде ништа, запослите њих да раде неку кампању за  ово у сарадњи са сајтом за здравство са здравственим центром колико је то могуће. Да се направе неке брошуре, нека објашњења, да се људи позову да им се укаже на неки начин да ли је могућа нека мобилна вакцинација по селима. Не знам,  ја онако потпуно лаички причам, али ми се чини да се врло мало по том питању ради готово ништа и онда кажемо 14 посто на нивоу Србије, па то је лоше. Имали смо пример Израела ових дана где се помиње да су се вратили у нормалу. Нико не каже да је тај Израел имао месец дана или три недеље потпуно зтварање, да је тај Израел имао жестоке кампање о вакцинацији, да су они постигли резултате тим вакцинама. Код нас се то не прича, не помиње, слушамо неке небулозе по јавним сервисима. У локалним самоуправама Алексинац није изузетак само се ћути и чека, одозго када нам неко каже да радимо ми радимо и тако ствари стоје − додао је Димић.

Одборник Димић је још и казао да је јавно здравље приоритет и зато би о тој теми требало више да се говори на седницама Скупштине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 8 =