Одата је пошта свим ослободиоцима Алексинца

Данас се навршава 78 година од ослобођења Алексинца у Другом светском рату. 13 октобар је дан када су 1944. године у ослобођени Алексинац ушле јединице 32. пука црвене заставе Црвене армије и четири батаљона 24. бригаде 45. дивизија Народно ослободилачке војске Југославије.

Два дана касније биће обележена и 104. годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату. Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом, а 15. у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележавана истог дана, али наизменично.

Најпре је од 12 сати уз службу свештенства Саборне цркве у Алексинцу обележена годишњица ослобођења у Првом светском рату. Венце цвећа крај споменика погинулим у Балканским и Првом светском рату у порти цркве положиле су делегације Општине Алексинац, Удружења бораца и Удружења резервних војних старешина.

− Овде на споменику има 340 имена палих војника, подофицира, официра Српске војске из самог Алексинца. То није коначна бројка, јер нису биле пописане тада на споменику све цивилне жртве које су страдале од бугарског окупатора. Шта друго рећи, наша је дужност и обавеза да поштујемо наше претке који су пали за слободу, да преносимо дух патриотизма, да га негујемо међу млађим генерацијама, јер живимо у ништа мање сложеном и тешком времену него што су они живели − рекао је професор историје Зоран Стевановић.

Након тога, полагање цвећа је настављено код Спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”, где су сахрањене кости бораца Озренског партизанског одреда, и тиме је одата пошта онима који су дали своје животе за ослобођење Алексинца у Другом светском рату.

− На данашњи дан 1944. године јединице Црвене армије потпомогнуте Партизанским јединицама око поднева су ушле у наш град. Нјвећа борба за ослобођење вођена је неколико дана раније на потезу од Делиграда до Рутевца где су Немци покушали да одбију нападе Црвене армије како би задржали пролаз до Београда за повлачење својих снага из ових крајева. Како су ту изгубили битку, они су се практично повукли из борбе, али не и без нанете штете самом Алексинцу и његовим житељима. У сваком случају после три и по године Алексинац је дочекао слободу и окупатор се повукао одавде − говорио је Мића Милојевић, секретар Удружења бораца.

Иначе, све до 2004. године 13. октобар је обележаван као дан општине Алексинац, а од тада је одлуком Скупштине општине узет један старији датум. То је 5. јун, дан када су званично ови крајеви, укључујући све територије јужне и југоисточне Србије, 1833. године прикључени Кнежевини Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =