Личност која има изузетан значај за Алексинац

Поводом обележавања дана ослобођења општине Алексинац у Првом и Другом светском рату данас је у просторијама Турисичко информативног центра општине Алексинац отворена изложба посвећена доктору Владану Ђорђевићу, утемељивачу Црвеног крста у Србији.

Изложба је настала из плодоносног рада госпође Иване Груден Милентијевић кустоса Народног музеја у Нишу и до сада су грађани Врања, Краљева, Прокупља и Београда имали прилику да се подсете на заборављеног јунака доктора Владана Ђорђевића.

Др Владан Ђорђевић има изузетан значај за Алексинац, пре свега његова дела која је он написао и оставио будућим генерацијама што нам је и потвдрио професор историје Зоран Стевановић.

− Као начелник санитета Моравско-тимочке војске у Првом српско-турском рату, он је овде био непрестано у главном штабу генерала Черњајева. Учесник је свих кључних догађаја: Шуматовца, догађаја на Делиграду, проглашење Краљевине, догађаја на Горњем Адровцу. Он је сведок последњег сусрета, боље рећи растанка пуковника Рајевског и генерала Черњајева. Све је то записао у својим успоменама које је почео да објављује у свом часопису који се зове ,,Отаџбина”. То је био месечник који је он покренуо још пре рата, 1875. и излазио је све до 1892. године. Ту под називом ,,На граници” у наставцима пише о тим догађајима, а 1907. године је само то објединио. То је било његово друго дело. Пре тога је објавио „Историју српског санитета”. Можемо да кажемо да историја Српско-турског рата за ово поручје и уопште цела историја тог рата без његовог дела не би била комплетна − каже професор Стевановић.

Иначе, ову изложбу организује алексиначко Удружење бораца у сарадњи са Војном болницом у Нишу која је власник исте и у сарадњи са општинском организацијом Црвеног крста у Алексинцу и она ће бити доступна за све грађане у наредне две недеље.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − eight =