210 godina od Boja na Deligradu

U porti crkve u Deligradu, juče je obeležena 210. godišnjica bitke iz Prvog srpskog ustanka. Vence na spomen kosturnicu položili su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine, boračkih udruženja i političkih partija. Pomenu stradalima prisustvovali su i brojni građani.

Srbija stoji ovde ne pognute glave, već ponosna na one koji su koračali, ginuli i pobeđivali, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je predvodio državnu ceremoniju na Deligradu i dodao da je i naša obaveza da ostavimo Srbiju za koju vredi živeti i za koju se vredi boriti.

– Kako tada tako i danas, druga su pitanja pred nama, ali odgovor je uvek isti – Srbi hoće da budu slobodni, a da bi bili slobodni potrebna im je snažna i jedinstvena država, vlada, vojska, dobra privreda, rekao je ministar Vulin.

deligrad2

Obeležavanju jubileja bitke na Deligradu prisustvovali su i komandat kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Nišavskog upravnog okruga dr Aleksandar Cvetković, a prisutnima se, pored ministra Vulina, obratio i predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković.

– Na ovim mestima se sećamo i obeležavamo ona istorijska dešavanja gde smo u nezavisnost svoje države i u slobodu koju danas imamo ugrađivali živote, a i današnje vreme nosi neke svoje izazove samo što su oblici borbe za jaku Srbiju sada drugačiji, rekao je Stanković prilikom obraćanja prisutnima.

U sklopu programa obeležavanja održan je i umetnički program „Tako se branila sloboda“, koji su izveli glumci iz Beograda, gudački kvartet „Intemeco“ i dečiji hor „Čarolija“, a celu ceremoniju je organizovala Republika Srbija uz podršku Opštine Aleksinac.

Deligradska bitka predstavlja veliku pobedu srpskih ustanika protiv tuske vojske. Tokom Prvog srpskog ustanka, sredinom 1806. godine Otomansko carstvo je krenulo u veliku ofanzivu protiv ustaničke vojske. Pod komandom Ibrahim-paše, oko šest hiljada Turaka je sredinom juna izbilo pred deligradske bedeme koje je branilo oko pet hiljada ustanika pod komandom Petra Dobrnjca, a borbe su vođene nekoliko nedelja. Nakon pobede nad Turcima kod Mišara, Karađorđe je prebacio snage na front kod Deligrada, uputio odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša u pozadinu i 4. septembra razbio otomanske snage, odbacivši ih ka Nišu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 14 =