Од сутра тродневна жалост

Поводом трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар”, у којој је страдало осморо ученика и чувар школе у Србији су петак, субота и недеља проглашени за дане жалости.

 Дан жалости се, према закону, проглашава после, нарочито тешке несреће, која за последицу има смрт, рањавање, или тешко оштећење здравља већег броја људи, или у случају смрти високог државног функционера и траје онолико дуго колико се одреди Одлуком о проглашењу и трајању дана жалости, али не може трајати дуже од три дана.

Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости емитују уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, музику и емисије прикладне дану жалости.

У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.

Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља застава Србије и спортских клубова.

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Надзор над спровођењем овог Закона о обележавању дана жалости обавља МУП, и ресорна министарства културе, информисања и образовања. За кршење наведеног закона предвиђена је казна од 50.000 до 200.000 динара за правна лица, односно од 2.000 до 10.000 динара за физичка лица.

Сходно одредбама закона и колеге на таласима Радио Алексинца ће свој програм прилагодити ситуацији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × two =