Од данас су обавезне зимске гуме по снегу, леду и поледици

Иако прогнозирано лепо време у наредном периду даје могућност власницима да на својим аутомобилима ставе зимске пнеуматике нешто касније, од данас, 1. новембра, по Закону о саобраћају обавезна је употреба зимске ауто-опреме. То подразумева да возила морају бити опремљена зимском опремом ако се на коловозу налазе снег, лед или поледица.

У зимску опрему спадају четири зимска пнеуматика, односно зимске гуме код којих дубина газећег слоја не сме бити мања од четири милиметра. Поред зимских пнеуматика возачи су обавезни да у пртљажнику обавезно имају и одговарајуће ланце за снег, односно друге уређаје за повећање приањања, које у случају потребе постављају на најмање два погонска точка, уколико наиђу на део пута где је саобраћајним знаком предвиђена обавезна зимска опрема.

Важно је знати да су зимски пнеуматици начињени од специјалне смесе која се боље понаша на ниским температурама и тако пружа безбедну и удобнију вожњу. За разлику од летњих, зимски пнеуматици се не стврдњавају на ниским температурама, зато их је битно користити не само на снегу и леду већ и на сувој подлози када температура падне испод +7° Ц, јер испод 7 степени летње гуме почињу да губе своје првобитне перформансе.

Непоседовање прописаних пнеуматика третира се као тежа техничка неисправност и казна коју саобраћајна полиција може наплатити износи од шест до 20 хиљада динара за физичко лице и 100 до 800 хиљада за правно лице. Полицајац има право и да искључи из саобраћаја возило које нема зимске пнеуматике и осталу опрему, ако се не користе по пропису.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =