Обреди алексиначких Рома на данашњи дан

Припадници ромског народа широм света данас обележавају Василицу, један од највећих празника, којим почиње годишњи циклус народних обичаја Рома. На празничној трпези је искључиво живина која, по традицији, породицама треба да донесе срећнију и берићетнију годину. У општини Алексинац, празник који траје три дана, обележава око две хиљаде Рома.

На велики празник Василицу, нико не ради, не излази се из куће и не иде у госте.

− Живина се коље 12. или 13. јануара увече, неки то чине 13. или 14 пре свитања у зависности од наслеђене традиције у породици. Клање живине обавља домаћин са још једним чланом породице који му помаже. На Василицу 14. јануара ујутру са бадњаком који је окићен парама и са свежом захваћеном водом полаженик улази у кућу, кућу прска свежом водом, а укућане лупка по глави окићеним бадњаком уз честитку Срећна Василица и уз поздрав „да си ми жив и здрав“ – објашњава за наш портал Наташа Петровић, председница Удружење ромкиња „Нада” из Алексинца.

Она каже да је полаженик обично дете из комшилука или неко од родбине и оно се дарује новцем, слаткишима, поклонима шта год имали домаћини. Води се рачуна да полаженик буде исти као и прошле године да би година била срећна и берићетна попут претходне.

− 14. јануара прави се вечера. Од јела се обично спрема чорба, пуњене паприке са живинским месом и подварак. Првог дана се на вечеру не зове нико, слави се у кругу породице. Другог дана и осталих дана се одлази у госте све док се ћурке као главно јело не поједу. Затим се одреди неки дан у кругу породице и тог дана се спрема гуска са којом се испраћа стара година, а дочека нова − упознаје нас са овим обичајима Наташа.

За Василицу се коље искључиво живина, ћурке, гуске, кокошке, певци и друго. Може да се коље неограничен број живина према величини и материјалном стању породице, као и према броју гостију који ће бити на слави, али је најважније да број заклане живине буде непаран. То значи да домаћин обично купује три ћурке, две гуске или две ћурке, једну гуску.По речима наше саговорнице, све зависи од материјалног стања породице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 + 5 =